Cadence – virtuelna asistentkinja domaće proizvodnje

Cadence

Korisnici širom svijeta se još uvijek privikavaju na upotrebljavanje virtuelnih asistenata kao što su Google Now, Apple Siri ili Microsoft Cortana. Tehnologija koja se i dalje smatra novom još uvijek ima određenih nedostataka, a neki veliki IT igrači, poput Facebooka, tek pripremaju svoje binarne pomoćnike. Da se radi o IT polju sa velikim potencijalom ali bez učvršćenih lidera shvatio je i jedan mladih developer iz BiH, Haris Aščalić, koji je stvorio svog virtuelnog asistenta – Cadence.

Mladić iz Visokog ima tek 20 godina, ali se već duže vrijeme bavi programiranjem, sa posebnim interesovanjem za oblast vještačke inteligencije. Upravo u ovoj sferi djeluje Cadence, virtuelna asistentkinja sa kojom korisnik može da komunicira kada god to poželi.

Kao i proizvodi velikih svjetskih korporacija, Cadence prvenstveno sluša naredbe korisnika. Ona može da šalje poruke, obavlja pozive, pušta muziku ili preporučuje određene sadržaje. Međutim, Aščalićeva namjera je da ona obavlja i mnogo složenije zadatke te da zaista „razumije“ osobu sa kojom sarađuje.

Cadence je, zbog toga, programirana da iz svake komunikacije uči te konstantno širi svoje mogućnosti. Krajnji cilj je da virtuelna asistentkinja bude sve manje virtuelna i da se ponaša kao ljudsko biće. Komunikacija sa njom se još uvijek vrši isključivo na engleskom jeziku, ali je u planu proširenje i na druge, uključujući, naravno, i jezike našeg govornog područja.

Haris Aščalić je već stvorio jednu aplikaciju, Happy Balkan, koja je služila za pretragu čuvenih izvođenja pjesme „Happy“ snimljenih na prostorima država bivše Jugoslavije. Cadence je, međutim, mnogo ambiciozniji i ozbiljniji projekat, koji bez obzira na krajnji ishod može da posluži kao dobar primjer za domaće developere koji se još nisu ohrabrili na slične pokušaje.

Video najavu za ovu virtuelnu asistentkinja možete da pogledate na linku ispod.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se