Written by

Canva – aplikacija koju svaki grafički dizajner ima

m:apps, preporučujemo| Views: 350

Canva je na samom početku bila hit na iOS-u, a sada je dostupna i na Android-u. Ova aplikacija vam omogućava jednostavan, ali efikasan način za kreiranje plakata, kolaža, flajera, kartica, Instagram postova i banera, ali i drugih materijala za društvene medije.

Softver za grafički dizajn, koji svoje mogućnosti prikazuje već u prvim minutama upotrebe, namijenjen je kako profesionalcima, tako i amaterima. Važno je spomenuti da aplikacija svoje korisnike kroz interfejs vodi korak po korak.

Kako biste počeli sa dizajnom, potrebno je, za početak, izabrati tip sadržaja koji želite da kreirate. Nakon toga, pred vama će se pojaviti veliki izbor gotovih šablona različitih dimenzija, a svaki od njih ima svoju namjenu, kako u virtuelnom svijetu, tako i van njega. Kada se odlučite za željeni format, počinje najzanimljiviji dio – stvaranje.

Bilo koji dio kreacije možete uređivati na jednostavan i lak način. Potrebno je samo da selektujete željenu regiju i iskoristite ponuđene alate za dizajn. Izaberite tekst, na primjer, i možete napisati nešto novo, promijeniti font, veličinu ili boju slova.

Ako želite da promijenite boju, dodate filter, podesite osvjetljenje, kontrast ili zasićenost neke fotografije, ili da je prosto zamijenite drugom, to možete postići u nekoliko jednostavnih koraka

Takođe, dozvoljeno je mijenjati raspored slike i teksta, a na vašoj kreaciji možete da se vratite onoliko koraka unazad koliko želite, ukoliko se desi da “pokvarite” dizajn.

Kada završite, možete da sačuvate sve materijale na telefon ili da ih podijelite na mrežama. Korisnike će obradovati i činjenica da je svaki podatak sačuvan u kartici „Vaši dizajni“ Canva aplikacije, kojoj možete pristupiti sa web-a, ali i sa pametnih uređaja.