Written by

CES 2019: Sve najave na jednom mjestu

mobilni svijet, u žiži| Views: 171

Najznačajniji tech događaj u godini je, još jednom, okupio najveća imena koja su postavila nove standarde u svijetu mobilnih telefona, aplikacija, VR-a, automobilske industrije, smart tehnologija i uređaja, AR-a, robotike, ali i nasumičnih uređaja poput pametne gumene patkice (da, dobro ste pročitali).

Na ovogodičnjem CES sajmu su postavljeni novi standardi, ali mnogi giganti, kao što to obično biva u svijetu tehnologije, su dio toga zadržali u tajnosti i tako nas ostavili još neko vrijeme u iščekivanju.

Google

Izložbeni prostor ove kompanije bio je, pored zavidnog broja najava, upotpunjen i Google-ovim roler coaster-om.  Novi milestone i brojka od milijardu korisnika Google Assistant-a do kraja januara predstavlja ogroman skok u odnosu na prethodno postavljen i ostvaren cilj od 500 miliona onih koji aplikaciju imaju na svojim uređajima. Tvorci aplikacije pravdaju ova očekivanja dodatnim funkcijama, poput integracije sa Google mapama i opcija check in-a letova, prevoda različitih jezika prilikom usmene komunikacije i informacije o stanju i parametrima Vašeg automobila. Pomoću digitalnog asistenta ćete moći pristupati njegovim funkcijama bez otključavanja ekrana i na isti način podešavati alarm ili surfati po internetu.  

LG

Glasine o LG smart telefonu na preklop su bile pogrešne, ali im i pored toga aduta nije nedostajalo. Najsvjetlija tačka je, svakako, LG Signature OLED TV R – televizor sa fleksibilnim OLED ekranom koji nestaje u svom postolju svaki put kada nije uključen.

Samsung

Očekivano, otkriće Samsung Galaxy S10 modela je ostavljeno za kasnije što nije uticalo na pažnju svih zainteresovanih za ideje ove kompanije. iTunes se pridružuje funkcijama smart televizora, kao i Google Assistant ili Amazon Alexa koji će biti ispomoć u upravljanju naredbama. Lijepih vijesti ima i za ljubitelje igrica u vidu Notebook 9 Pen i novog Odyssey kompjutera.

HTC

Fokus koji je HTC postavio na ovom sajmu su VR slušalice Vive Pro Eye i the Vive Cosmos. Vive Pro Eye je dodatak za HMD i tehnologiju praćenja oka, dok Cosmos dobija priznanja za jednostavnije korištenje i fleksibilnost u povezivanju sa različitim modelima računara.

Sony

Pojavljivanje poznatog Pharell-a, uspjeh PS4 konzole koji je dostigao nevjerovatnu cifru od 91,6 miliona prodanih primjeraka i dobro odrađen posao na filmu Spider-man je nesvakidašnji pobjednički defile kompanije Sony na ovogodišnjem CES 2019.

Huawei i Honor

Ni uticaj vlade Sjedinjenih Američkih država da smanji upotrebu Huawei uređaja nije omeo ovaj brend da na sajam uđe na velika vrata sa novostima iz svijeta laptopa i tableta. Model MateBook 13 je laptop koji uzima najbolje osobine i nalazi se na pola puta između MateBook X i MateBook D. Predstavljen je i family-friendly Huawei MediaPad M5 Lite čija otpornost na udarce čini uređaj dostupnim i najmljađim članovima porodice.

U moru novosti na tržištu tehnologije CES 2019. je zadao težak domaći zadatak inovatorima za sljedeću godinu.