Written by

Cijena karte za Mars mogla bi biti pola miliona dolara

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 118

Maštate li o odlasku na Mars u bliskoj budućnosti trebali biste imati na umu da ova vožnja neće biti nimalo jeftina. Iako ne morate biti milioner kako biste priuštili kartu za ovu planetu, moraćete da izdvojite pola miliona dolara.

CEO kompanije SpaceX Elon Musk, nedavno je na Twitteru objavio da bi toliko mogla da iznosti cijena povratne karte za Mars.

»Uvjeren sam da će preseljenje na Mars jednog dana koštati manje od 500 hiljada dolara, a možda čak i ispod 100 hiljada dolara. To je dovoljno niska cijena da većina ljudi u razvijenim ekonomijama može prodati svoj dom na Zemlji i preseliti se na Mars ako to žele”, napisao je Musk.

Ipak, uzmemo li obzir koliko je razvoj svemirskog programa skup kao i koliko testiranja Raptor rakete moraju da prođu, možda ova cijena i bude prihvatljiva

Musk je poznat ako osoba koja nastoji da se predstavi kao vizionar i neko ko voli da prezentuje futurističke ideje koje će se možda jednog dana i ostvariti. Jedan od takvih projekata je svakko i SpaceX, koji ima za cilje da se omogući selidbu na Mars. Prema ambicionzim planovima kolonizacije Crvene planete bi bio omogućen odlazak 80.000 ljudi.