Written by

Crash Course: Zabavna YouTube mješavina nauke i crtanih filmova

m:ovo m:ono| Views: 85

Crash Course

Ako tražite video edukacije koje su u isto vrijeme raznovrsne, informativne i zabavne, YouTube kanal Crash Course je vjerovatno pravo mjesto za vas. Na ovom kanalu se trenutno nalazi 495 klipova koji na zanimljiv i edukativan način obrađuju razne oblasti.

Kanal je pokrenut 2011. godine od strane dvojice naučnika, braće Hanka i John-a Green-a. U početku, oni su se bavili prvenstveno pojašnjavanjem naučnih termina i fenomena, ali je njihov interesantan pristup, sa mnogo humora i simpatičnih animacija koje podsjećaju na crtane filmove, brzo privukao pažnju korisnika YouTube-a. To je dovelo do ubrzanog rasta njihovog kanala, pa i partnerstava sa producentskim kućama.

Danas se na ovom kanalu nalaze vrlo raznovrsni sadržaji, koji se kreću od istorijskih lekcija i osnova biologije, pa sve do otkrivanja tajni hemije ili predstavljanja osnova prava intelektualne svojine. I broj edukatora je proširen, pa na ovom kanalu često gostuju vrlo cijenjena imena iz različitih struka, dok je za najmlađe nedavno pokrenut i poseban kanal, Crash Course Kids.

Da online edukacija može da bude veoma zabavna uvjerićete se i sami ukoliko odgledate makar jedan od video-snimaka koji su do sada pogledani u više od 300 miliona navrata.