Written by

Da li će Foxconn preuzeti Sharp?

m:ovo m:ono| Views: 103

File photo of a pedestrian walking past a logo of Sharp Corp at a train station in Tokyo

Kompanija Sharp, jedan od posrnulih giganata tehnološkog svijeta, na putu je da pređe u ruke tajvanskog Hon Hai Precision-a, korporacije čiji je sastavni dio i kompanija Foxconn. Ipak, posljednje informacije govore o tome da je transakcija vrijedna oko šest milijardi dolara možda na ledu.

Prvobitno je bilo objavljeno da je jedan vijek staro japansko preduzeće definitivno postalo nova tajvanska akvizicija. Ipak, posljednje vijesti ukazuju na to da je upravni odbor Sharp-a potvrdio prodaju, ali je Hon Hai Precision stopirao kupovinu zbog navodnih novih informacija o poslovanju Sharp-a. Pretpostavlja se da se radi o utvrđivanju tačnih iznosa dugova koji opterećuju imovinu ove kompanije, ali postoje i mišljenja da je u pitanju čisto psihološki potez novih vlasnika, koji na ovaj način žele da dodatno razdrmaju situaciju u nekadašnjem hi-tech divu.

S obzirom na dugogodišnju saradnju između Sharp-a i Foxconn-a na razvoju različitih vrsta ekrana, kao i činjenicu da se Sharp i dalje smatra jednim od lidera u oblasti LCD tehnologije, stručna javnost je uvjerena da će do preuzimanja ipak na kraju doći. Sa druge strane, javnost u samom Japanu na ovaj poslovni potez gleda sa podozrenjem, jer mnogi nerado prihvataju činjenicu da nekadašnji nacionalni ponos i kompanija koja raspolaže velikom količinom patenata prelazi u strano vlasništvo.