Written by

Da li će Gmail biti ugašen?

m:ovo m:ono| Views: 189

Gmail

Najpopularniji mail servis današnjice, Gmail, je možda pred gašenjem. Pojedini korisnici pri logovanju u svoj Gmail nalog bivaju automatski preusmjereni na novi servis, neobičnog radnog naziva Inbox by Gmail.

Inbox by Gmail je mail servis nove generacije koji se trenutno nalazi u testnoj fazi. Naime, Google ovim servisom želi da zadrži svu funkcionalnost i efikasnost Gmaila, ali ga učini još pametnijim. Inbox, tako, korisnicima nudi mogućnost da pojedine informacije saznaju i bez otvaranja poruka. Primjera radi, fotografije ili ažurirane informacije iz ranijih poruka postaju vidljive iako niste otvorili mail.

Pored toga, Inbox by Gmail može da grupiše mailove na osnovu njihove teme, a zatim iz njih izvlači sređene podatke. Na primjer, servis može da prepozna da je grupa poruka povezana sa vašim putovanjem, pa ih objedini te iz njihove sadržine kreira agendu koja vas očekuje. Po sličnim principu je moguće kreiranje dnevne liste obaveza ili funkcionalnog podsjetnika.

Novi servis je, ipak, i dalje u testnoj fazi i to samo za određeni broj korisnika, s tim da je i njima pružena mogućnost da ga zaobiđu i koriste redovni Gmail. S obzirom na popularnost Gmail servisa, Google će sigurno imati težak zadatak u uvjeravanju korisnika da pređu na Inbox, pa se već uveliko diskutuje o tome da li će uopšte postojati mogućnost izbora.

Drugim riječima rečeno, potpuno gašenje Gmaila i njegova zamjena Inboxom je scenario koji se u ovom trenutku ne isključuje, ali kakav je tačno plan kompanije Google još uvijek se ne zna sa sigurnošću.