Written by

Da li će nas uskoro voziti Uber leteći taksi?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 293

Dok se većina metropola trudi da rastereti saobraćaj vodeći ga dublje u zemlju, Uber i Bell Aerospace planiraju da prelete konkurenciju, bukvalno.

Uber-ov leteći taksi, na CES-u 2019 predstavljen kao Bell-ov Nexus VTOL aircraft, možda izgleda kao veliki dron, ali je mnogo više od toga. U suštini, govorimo o automobilu u kojem korisnici imaju udobnost putovanja najsličniju avionu.

Budući da je platforma za slijetanje, odnosno polijetanje ovog Bell-ovog proizvoda veličine 12×12 metara, neće biti biti potrebe za dodatnim prilagođavanjem trenutne infrastrukture gradova. Prednost ove letilice je i u tome što koristi električni pogon, a samim tim garantuje tiše kretanje u odnosu na postojuće verzije helikoptera.

Iako prototip prikazan na CES-u nije još u fukciji kompanija, koja nije samostalno u ovom projektu, predviđa prvi funkcionalan model 2023. godine, a modele za komercijalnu upotrebu nedugo zatim.

Još nije sigurno koliko će koštati putovanje kroz grad, ali poziv za leteći taksi bi trebao biti sličan onom koji se danas koristi kada želimo uslugu prevoza.

Ono što sigurno znamo je da će kompanija imati dosta izazova u rješavanju problema koji im se nađu na putu, kao i činjenicu da su u toku pregovori sa FAA o razvijanju propisa i zakona koji bi omogućili sigurno i neometano kretanje vazdušnog saobraćaja. Uber i Bell neće imati problema samo u nagovaranju gradova da naprave potrebna prilogođavanja već i da korisnicima dokaže da je ova vrsta saobraćaja isplativa, efikasna i prije svega sigurna.