Written by

Da li će neobično kinesko rješenje izmijeniti savremeni saobraćaj?   

m:ovo m:ono| Views: 169

transit-elevated-bus-1

Kinezi su poznati po svojoj inovativnosti, a ono što su nedavno predstavili ostavilo je bez teksta cijeli svijet. Sa problemom saobraćajnih gužva susreću se stanovnici i BiH, ali su te gužve zanemarive u poređenju sa saobraćajnim kolapsom i kilometarskim kolonnama koja su svakodnevna scena u najnaseljenijoj državi na svijetu. Kao jednu od preventivnih mjera Kina je čak organičila i broj novih automobila koji mogu da se registruju u toku jedne godine.

Ipak, na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu predstavljeno je rješenje koje bi moglo riješiti ovaj problem, bar kada je u pitanju javni prevoz. Transit Elevated Bus (TEB) vozilo je budućnosti dugačko 32 metara, široko osam i visoko 4,6 metara. Nalik autobusu ovo prevozno sredstvo u stanju da primi čak 1.200 putnika.

Ono po čemu je specifičan ovaj neobični kineski izum je to, što dok se kreće, uopšte ne ometa svakodnevni saobraćaj na prenatrpanim ulicama. TEB koristi sprecijalne šine po kojima se kreće, a srednji dio podignut tako da na njegovo kretanje ne utiče saobraćaj, pa automobile koji se kreću po ulicama ostavlja ispod sebe.

TEB je u stanju prevesti oko 1.200 putnika, što je kapacitet desetak gradskih autobusa, a prema procjenama konstruktora TEB bi bio višesruko jeftiniji od izgradnje mreže metroa, a za uvođenje u redovnu liniju ne bi trebalo više od godinu dana. Pogledajte video i uvjerite se zašto su Kinezi bez premca kada je inovativnost u pitanju