Written by

Da li ćemo imati touch free ekrane koje ćemo koristiti bez dodira?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 264

Problemi na koje se nailazilo sa FCC tehnologijom, kompaniji Google su dali motiv da testira u potpunosti novu senzornu tehnologiju koja je poznata pod nazivom Project Soli. Iz Google-a se nadaju da bi ova tehnologija mogla u potpunosti promijeniti način na koji korisnici manipulišu elektronskim uređajima i to bez da ih diraju.  To znači da bi touch screen mogao postati touch free.

Svi oni koji prate razvoj tehnologije sigurno se sjećaju Samsung's Air View tehnologije koja je predstavljena sa Samsung Galaxy S4 telefonom, a ovo o čemu se šuška bi bilo najsličnije upravo tome.  Project Soli koristi radar koji korisnicima dozvoljava interakciju sa uređajem koristeći pokrete rukama u vazduhu. Na primjer, „klik“ na dugme na ekranu telefona mogao bi biti pokret da spojite palac i kažiprst na određenoj udaljenosti od ekrana. 

Zbog upotrebe ovih posebnih radara, Google-u je neophodno posebno odobrenje od FCC-a da bi uopšte izvršio testiranje. Google je tražio odobrenje za upotrebu od 57 do 64Gz frekvencije, ali FCC kompaniji dozvoljava da ide samo malo iznad predviđenih normi.  Uprkos tome FCC će Google-u odobriti posebnu licencu iako Google nije dobio sve što je zahtijevao.

Ovaj radar može da prodire kroz tkaninu što bi korisnicima omogućilo da uređaje koriste i kada imaju rukavice, a to znači da bi se uređajem moglo upravljati i dok se on nalazi u džepu ili torbi.

Iz FCC-a naglašavaju da radarska tehnologija može da se koristi u avionima što bi omogućilo da se uređaji koji je koriste mogu upotrebljavati i za vrijeme leta, ali uz posebna odobrenja.

Project Soli je još uvijek u testnoj fazi i vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego se počne koristiti u komercijalne svrhe.