Written by

Da li ćemo u budućnosti telefone otključavati mislima?

m:ovo m:ono| Views: 120

Naučnici su prije gotovo sto godina rekli kako je vjerovatnoća da dvojica ljudi imaju identične otiske prstiju ravna nuli i zato se upravo otisci koriste kao veoma pouzdana identifikacija  kad je u pitanju rješavanje zločina, ali i otključavanje telefona i računara.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se otisci prstiju mogu zloupotrijebiti na razne načine pa naučnici razmatraju sigurnije sisteme zaštite koje će biti nemoguće razbiti. Naučnik po imenu Wenyao Xu tvrdi da se rješenje krije u moždanim talasima. On je izradio slušalice koje skeniraju moždane talase i određuju jedinstvene obrasce koje osoba stvara prlikom gledanja fotografija i u roku od nekoliko sekundi potvrđuje identitet osobe.

Da bi utvrdili izvorni identitet, ispitanici su gledali fotografije životinja i poznatih ličnosti kao što je Leonardo Di Caprio, ukupno četiri puta, a ispitanici su se nakon pet mjeseci vratili kako bi isprobali svoju jedinstvenu lozinku. Xu je objavio kako su testovi bili 95 odsto efikasni.

Za ovaj sistem rada su neophodne slušalice što donekle otežava djelovanje, posebno ako ovakvu lozinku želite koristiti za otključavanje pametnog telefona. Xu se nada da će kompanije koje brinu o sigurnosti podataka prihvatiti ovu tehnologiju pod uslovom da se sistem učini još efikasnijim i jednostavnijim.