Written by

Da li ćemo u ovoj godini ugledati „lebdeće“ taksije?

m:ovo m:ono| Views: 100

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

„Budućnost još nije stigla, a kad će, ne zna se“. Tako bi se, u stilu naslova stare jugoslovenske serije, mogao parafrazirati ambiciozni projekat lebdećih taksija koji je započela kompanija SkyTran. Njegova sudbina je trenutno neizvjesna, ali ako zaživi u praksi, mogao bi holivudske kadrove donijeti na ulice naših gradova.

Koncept koji je SkyTran osmislio zaista zvuči kao naučnofantastični film. Američka kompanija je došla na ideju da iznad gradskih ulica izgradi mrežu šina za električne kabine, koje bi, poput urbanih žičara, prevozile putnike sa jedne lokacije na drugu. Ekološko prevozno sredstvo bi se moglo naručiti putem mobilnog telefona i računara, a ukrcavanja bi bila vršena na tačkama koje bi bile rasprostranjene po gradu poput današnjih autobuskih ili metro stajališta.

Za period početka realizacije ove ideje bio je određen kraj 2015. godine, kada je trebalo da se izgradi testna mreža kojom bi putovali prvi „lebdeći“ taksiji. Ruta duga 400 metara trebalo je da bude konstruisana u predgrađu Tel Aviva, u saradnji sa kompanijom Israel Aerospace Industries. Međutim, bombastične najave se nisu ostvarile, ali projekat je i dalje živ, barem tako tvrde u SkyTran-u. Prema njihovim posljednjim izjavama, realizacija je samo odgođena, ne i otkazana, a u 2016. bi prvi taksiji mogli da „polete“.

Prema tvrdnjama idejnih tvoraca, ovi taksiji bi bili izuzetno štedljivi i trošili bi samo trećinu električne energije koju troše današnji automobili na električni pogon, i sami rentabilna vozila. Osim što bi bila ekološka i ekonomična, SkyTran-ova mreža bi predstavljala veliki korak ka potpunoj automatizaciji saobraćaja, tački koja nam se, po predviđanjima brojnih stručnjaka, ubrzano bliži.

Ipak, da bismo stigli do cilja, moramo da napravimo prvi korak, pa ostaje da se vidi da li će ovaj koncept zaista biti početak nove ere u saobraćaju ili samo još jedna od ambicioznih ideja koje se u stvarnosti nikada nisu ostvarile.