Written by

Da li dugmad za navigaciju na telefonima odlazi u prošlost?

moj android| Views: 250

Ljudska bića su robovi navika koja se veoma teško odriču stvari, kako u životu inače tako i kod upotrebe uređaja moderne tehnologije. Jedan od primjera su dugmići za navigaciju koji polako odlaze u prošlost, a mi jednostavno ne možemo to da prihvatimo.

Treba li kontrolisanju uređaja pokretima ruke dati šansu?

Kontrola pokretom nije nikakva novost, Apple je implementirao u iPhone X, kompanije Huawei, Honor, Lenovo i mnogi druge nude ih u raznim proizvodima. Kad su u pitanju Android uređaji kod njih kontrola pokretom uglavnom podrazumijeva poteze za pomjeranje na skeneru otiska prsta, ali i područja s lijeve i desne strane biometrijskog senzora. Mnogi ovo smatraju previše komplikovanim.

Huawei, na primjer nudi djelovanje od četiri pokreta. Ako držite Home dugme  dolazite na početni ekran dok će svjetosni efekat istog dugmeta pokrenuti dugme za kretanje nazad. Pored toga možete prevući lijevo-desno preko početnog dugmeta da biste došli do ekrana na kome možete da se prebacujete između aplikacija koje ste nedavno otvarali.  Pri tom, pokretanje sa lijeve ili desne strane pokreće Google Assistent-a. Postoji i mogućnost prikazivanja virtuelnog navigacionog ključa kao što je Android P. Ako vam to nije dovoljno možete  prikazati i Navi-Dot koji se pojavljuje na ekranu u vidu Home dugmeta kad god poželite.

Sa OnePlus opcijom pokreti koji mijenjaju navigacione tastere su ograničeni i to nije ništa loše. Pomijeranje od sredine prema gore  uvijek vas vraća na početni ekran dok pomijeranje sa lijeve ili desne strane u samom dnu ekrana pokreće dugme za povratak. Da biste prešli na listu nedavno korištenih aplikacija treba da prevučete sa sredine, na dnu ekrana i zaustavite se na sredini ekrana sve dok se ne prikaže lista aplikacija.

Korisnici iPhone X će vjerovatno reći kako je OnePlus ove opcije kopirao od Apple-a, ali to jednostavno nije tačno.  Jedini rizik koji nosi navikavanje na kontrolu pokretom jeste što će vam kasnije biti teško da promijenite telefon, jer svaki brend ima svoje posebne pokrete za kontrolu.