Written by

Da li Google drži Facebook u šaci?

moj android| Views: 63

google

Da između Facebook-a i Google-a nema mnogo ljubavi, već odavno je javna tajna. Dva IT giganta su u konstantnom sukobu oko dominacije na današnjem internetu, pa su situacije kao što je problem freebooting-a već postale uobičajene. Ipak, ono što Google čini daleko stabilnijim u cijeloj situaciji je činjenica da ova kompanija praktično drži Facebook u šaci.

Glavni adut Google-a su API pozivi. API pozivi su, pojednostavljeno rečeno, komunikacija koju Facebook mora da izvrši svaki put kada želi da notifikaciju dostavi na vaš telefon. A tu komunikaciju, pogađate, vrši putem Google-a.

U vlasništvu Facebook-a se danas nalaze četiri najpopularnije Android aplikacije. Osim same Facebook aplikacije i Facebook Messenger-a, u samom vrhu su i WhatsApp te Instagram. Međutim, svim ovim aplikacijama je za redovno funkcionisanje neophodna podrška Google-ovih servisa, prvenstveno softvera Google Maps i Google Cloud Messaging. Google svoje usluge trenutno ne naplaćuje, ali ga ništa ni ne sprečava da sa tom praksom počne. I upravo to je najveći strah Facebook-a, jer bi i najmanja cijena po API pozivu predstavljala ogroman udarac za budžet kompanije iz Menlo Parka.

Sve donedavno, Facebook je imao koliko-toliko realan izlaz – da se jednostavno preusmjeri na drugi servis preko kojeg bi obavljao API pozive. No, lansiranje operativnog sistema Marshmallow je značajno promijenilo situaciju. Šesta po redu Android verzija znatno je otežala upotrebu bilo kog drugog servisa osim Google Cloud Messaging-a. I ne samo to, ovaj Google servis je uveo kategorizaciju notifikacije prema nivou prioriteta, koji dalje određuje i vrijeme njihovog dostavljanja, a to je još jedna potencijalna prijetnja za Facebook.

Ukoliko bi Google odlučio da počne sa naplaćivanjem svojih usluga, ili samo da Facebook notifikacijama da manji prioritet, najveća društvena mreža bi se našla u velikom problemu, a isto bi važilo i za sve Facebook-ove aplikacije. Ipak, i Google je svjestan da mobilna telefonija, pa samim tim i Android sistem, svoju današnju popularnost u mnogome duguju Facebook-u i njegovim sastavnim dijelovima.

Tako se nastavlja pat pozicija i tihi rat između dva najveća internet igrača današnjice, ali Google sigurno ima nešto lagodniju poziciju u tom komplikovanom odnosu.