Written by

Da li Google konačno dolazi u Kinu?

m:ovo m:ono| Views: 139

Google je bez konkurencije jedan od najpopularnijih internet pretraživača na svijetu, bez obzira na mnoge druge on dominira sa čak 72% udjela na globalnom tržištu. Ali, postoji jedan dio svijeta na kome Google nije i blizu da bude prvi, a to je Kina.  Google ekosistem u Kini gotovo da nema nikakvo prisustvo, a to bi se u skorije vrijeme moglo promijeniti.

Razlog zašto Google nije dostupan u Kini jeste taj što vlasti od svih kompanija za pretraživanje interneta zahtjevaju da drastično cenzurišu rezultate pretrage kako bi se blokirali „kontroverzni“ upiti poput onih vezanih za ljudska prava , demokratiju, polove, religiju i mirne proteste. Google je sve do sada odbijao da se prilagodi ovim pravilima, ali izgleda da će se to mijenjati jer je najavljeno kako će grašani Kine dobiti Google pretragu, Google palikacije Google Play i sve ostalo.

Tokom godina puno puta se pisalo o tome da bi Google mogao doći u Kinu, ali to je ostajalo na nivou glasina, do realizacije nikada nije došlo.  Glasine su ovih dana ponovno pokrenute sada ostaje a vidimo da li se nešto promijenilo u odnosu na prethodne godine.