Written by

Da li Huawei razvija sopstveni operativni sistem?

moj android| Views: 47

huavei

Nakon kompanije ZTE, sada i Huawei prolazi kroz nemilost američkih vlasti, a postoje određene prijetnje od jednog dijela američkih kompanija koje kažu da će bojkovati saradnju sa kineskim proizvođačima. Ovo bi direktno moglo uticati na Google, pa se postavlja pitanje da li je došao kraj Android operativnim sistemima na kineskim uređajima. Upravo iz tog razloga Huawei već razmišlja o mogućem rješenju kao što je razvoj sopstvenog operativnog sistema koji bi bio alternativa Androidu.

Kad je u pitanju svijet pametnih telefona u Kini, on izgleda isto kao bilo gdje drugdje na svijetu, Android i iOS uređaji dijele 99,9 odsto tržišta i trenutno nema drugih platformi koje bi taj omjer mogle poljuljati, ali ako američka vlada nastavi da preduzima mjere protiv kineskih kompanija kao što su ZTE i Huawei stvari bi se uskoro mogle promijeniti. Huawei ozbiljno razmišlja o razvoju sopstvenog operativnog sistema kao opciji ukoliko se više ne budu mogli osloniti na Android  iz Google-a.

Ukoliko dođe do konačne odluke Huawei neće morati da kreće od nule jer je ova kompanija  počela raditi na svom operativnom sistemu još 2012. godine, a to je bio plan osnivača kompanije Ren Zhengfei-a i otada se konstantno šuška o tome.

Kako kažu dobro obaviješteni izvori Huawei je već započeo proces proizvodnje hardvera, oni već neko vrijeme proizvode svoj procesor Kirin 970, a postavili su visoko ljestvicu kad je u pitanju razvoj vještačke inteligencije. Pored toga, Huawei proizvodi i modeme za wi-fi.

Iako je Huawei kompanija koja je jedna od najuspješnijih na svijetu, čak i za njih bi ovo mogao biti prilično rizičan potez jer se svi dobavljači, kompanije za proizvodnju softvera kao i proizvođači dodataka oslanjaju upravo na ono što nude Android i iOS uređaji. Čak i ako Huawei ponudi sistem koji je kompatibilan sa Android aplikacijama to bi mogao biti rizik. Drugi problem jeste što Google nema interesa da podrži nove konkurente, a Microsoft je to već osjetio na sopstvenoj koži.