Written by

Da li je bežično punjenje opravdalo očekivanja?

moj android| Views: 118

Kada se prvi put pojavilo, bežično punjenje je od strane  kompanija koje su ga prve lansirale najvaljivano kao veoma korisna alternativna metoda za punjenje mobilnih uređaja. U proteklih nekoliko godina kompanije su se udružile sa kompanijama za proizvodnju automobila, namještaja pa čak i kafe ne bi li stvorili ogromnu mrežu za bežično punjenje koja bi svima uvijek bila na dohvat ruke.

Uprkos tome, popularnost bežičnog punjenja neobjašnjivo pada i još uvijek ne predstavlja glavnu prodajnu tačku većine korisnika. Možda će se stvari sada promijeniti pošto Apple i Samsung podržavaju jedinstveni standard, a upravo je to bio jedan od glavnih nedostataka.

Djelomično rješenje  je bilo da kompanije podržavaju višestruke standarde što Samsung poštuje kod većine svojih pametnih telefona. Ono što je problem jeste da je ovo skuplja varijanta i čini prepreku ka tome da tehnologija postane povoljna i dostupna.

Podrška za bežično punjenje koja dolazi od strane kompanija Apple i Samsung  za sada pokriva 70 miliona i više kompatibilnih uređaja na tržištu. U kombinaciji sa kompatibilnim Samsung Galaxy S i Note uređajima i doprinosu ostalih linija pametnih telefona može se reći da bežično punjenje nikada nije imalo veći potencijal.

S druge strane ova tehnologija je i dalje rezervisana za vodeće uređaje na tržištu. To što je Apple za iPhone usvojio ovu metodu može biti veliki napredak i pokrenuti novi trend i to važi za Sjedinjene Amerike Države. Globalna slika je nešto drugačija jer mnogi vodeći brendovi na tržištima poput Kine ne prodaju telefone koji imaju opciju bežičnog punjenja, a uređaji srednje klase su u potpunosti izostavljeni iz ove priče.

Samsung i LG su u ustvari jedine kompanije koje su se obavezale na bežično punjenje dugoročno, a mi se nadamo da će se to u skorije vrijeme promijeniti.