Written by

Da li je ovo najslađa hobotnica na cijelom svijetu?

m:ovo m:ono| Views: 93

hobotnica1

Kada bi vas pitali da nabrojite najslađe životinje koje znate teško da biste se hobotnicu uvrstili u prvih 10 ili 50, ali kad vidite ovo malo, preslatko čudo vaše mišljenje će se promijeniti.

Fotografija bebe hobotnice iz porodice Opisthoteuthidae je postala pravi hit na internetu za kratko vrijeme, a kako i ne bi dovoljno je da pogledate to bucmasto lice i krupne okice da se jednostavno rastopite.

Ova vrsta hobotnice poznata je i pod nazivom “kišobran hobotnica” zbog specifičnog načina na koji pliva. Obično žive u plavim zonama dubokog okeana, ni na samom dnu ni blizu površine mora, već negdje u samoj sredini i veoma teško preživljavaju na velikim dubinama ili u plićaku. Ove hobotnice plivaju  na potpuno specifičan način, rašire sve pipke prema van, a voda im izlazi kroz otvor za pogon, dok im sićušne uši sluše kao peraja.

Za ovu vrstu hobotnice je prilično teško stvoriti savršeno okruženje za život, ali nije nemoguće, a trenutno se na jednom institutu u Americi čuvaju njihova jajašcada bi se utvrdilo kako i u kojim uslovima najbolje žive.

Mi se iskreno nadamo da će naučnici pronaći način da se za ove mališane stvore sjajni uslovi za život jer su jednostavno neodoljivi.