iPad

Written by

Da li naredni iPad stiže sa boljom kamerom?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 117

U iščekivanju nove generacije iPhone-a, sve više se govori o tome kakve će mogućnosti imati iPad Pro planiran za 2020. godinu. Jedna od mogućnosti jeste uvođenje bolje kamere, tačnije time-of-flight senzora.

Apple-ovi iPad uređaji definitivno nisu prepoznatljivi kada je u pitanju mobilno fotografisanje. Snimci koji nastanu ovim uređajima jesu pristojni, ali ni približno onima koje napravi npr. posljednja generacije iPhone-a. Međutim, informacije koje su se nedavno pojavile sugerišu kako bi se i to moglo promijeniti naredne godine sa dolaskom nove iPad Pro linije.

Izveštaji govore da će Apple najvjerovatnije predstaviti ToF (time-of-flight) senzor za kameru koji se koristi za mjerenje distance između senzora i subjekta. Takođe, ponekad se koristi za proširenu realnost, gdje pomaže kod obezbjeđivanja boljeg skaliranja i perspektive. Zanimljivo je da su analitičari ranije predvidjeli kako bi iPhone uređaji za 2020. godinu mogli imati sličan senzor. Međutim, kako se iPad Pro modeli očekuju ranije tokom godine, oni će prvi dobiti ovaj potencijalni senzor.

Moguća implementacija ToF senzora u iPad Pro, koji se obično pozicionira kao poslovni uređaj, sugeriše da bi se tablet mogao koristiti na industrijskom nivou ili za 3D mapiranje. Ništa od ovih informacija za sada nije ozvaničeno, tako da ćemo morati pričekati još neko vrijeme za potvrdu. A u međuvremenu, Apple će nas obradovati novom generacijom iPhone-a.