Written by

Da li se bliži kraj besplatnog Androida?

moj android| Views: 454

Ako ste imalo obratili pažnju na vijesti iz svijeta tehnologije tokom posljednjih nekoliko mjeseci sigurno ste čuli da je Google dobio veliku kaznu (tačnije 4.3 milijarde evra) od Evropske Komisije. U narednom periodu, Google se mora adaptirati novim pravilima ili bi se mogle dogoditi ozbiljne posljedice za Android.

Neki misle da je Google iznad zakon. Činjenica je da armija advokata stoji iza ovog giganta tehnološke industrije čiji je upravni odbor naviknuo da ne mora odgovarati nikome, ali Evropska unija nije bilo ko. Google sada mora progutati svoj ponos i neke od svojih principa. Mora se adaptirati direktivama ako želi da Android zadrži formu koju sada ima.

Google-u je naređeno da napravi reviziju svog Mobile App distribucijskog dogovora (MADA) koji uređuje odnose sa proizvođačima. Ovaj MADA dogovor sadrži stavku da Chrome mora biti preinstalirani browser zbog kojih je Google kritikovan. EU je kritikovala tehnološkog giganta iz Silicijske doline za korištenje platforme koja stavlja preveliki naglasak na sopstvene proizvode.

Druga stvar zbog koje je Google ’dobio packu’ od EU bila je i odluka da se proizvođačima zabrani proizvodnja smartfona sa Android operativnim sistemom kako bi on bio rezervisan samo za Google. Ovaj dogovor koji je definisan kao ’anti-fragmentacijski’ trebao bi takođe proći kroz reviziju.

Čini se kako je Google prilično ozbiljno na EU radaru a ostaje pitanje da li će to na kraju označiti mogući kraj besplatnog korištenja Androida.