Written by

Da li smo spremni za savitljive telefone?

mobilni svijet, u žiži| Views: 560

Kompanija Samsung je svoj prvi savitljivi telefon najavila još u novembru prošle godine, a o njemu se priča već nekoliko godina. Prije nekoliko dana on je konačno ugledao svjetlost dana i postao glavna tema među ljubiteljima modernih tehnologija. 

Samsungov savitljivi telefon konačno je dobio ime i zove se Glaxy Fold iako se ranije spekulisalo o nekim drugim nazivima, a na ceremoniji predstavljanja prezentovano je šta sve ovaj telefon može i zašto je toliko vremena trebalo da se konačno pojavi na tržištu.

Za ovaj telefon korišten je novi, fleksibilni ekran veličine 7,3 inča koji omogućava da vaš telefon samo jednim potezom pretvorite u uređaj veličine tableta, a kada ga sklopite bez problema staje u džep. Glavni displej ima QXGA+rezoluciju, a kad se sklopi dobije se HD+ ekran od 4,6 inča, odnosa stranica 12:9. Samsung je za ovaj model koristio 512GB memorije i 12GB RAM-a, a sve to pokreće Qualcomm, 7nm octa-core procesor. U telefon su ugrađene čak i dvije baterije koje zajedno dijele sistem od 4380 mAh.

Samsung je za Galaxy Fold izradio veoma čvrstu osnovu sa posebnim sistemom zglobova. Svi zupčanici su skriveni sa zadnje strane uređaja i omogućavaju da se Galaxy Fold brzo i jednostavno transformiše iz tableta u telefon i obrnuto. Iz Samsunga kažu da se telefon može saviti najmanje 200.000 puta što bi po njihovoj procjeni trebalo da znači da će trajati više od pet godina, ako ga u prosjeku preklopite 100 puta dnevno.

Na zadnjem dijelu uređaja nalazi se sistem sa tri kamere koji je funkcionalan i za tablet i za telefon. Tu su dvije širokougaone kamere od 16 i 12 megapiksela, a jedna ima i telefoto objektiv i tu je prednja kamera od 10 megapiksela. 

Na Samsung Galaxy Fold telefonu korisnik može da pokreće tri aplikacije u isto vrijeme te ih može pomjerati iz moda telefona u mod tableta.  Aplikacije poput WhatsApp-a, Microsoft Office-a i YouTube-a su već optimizovane za prikaz na novom ekranu. 

Na predstavljanju telefona demonstrirano je kako to više aplikacije funkcioniše u isto vrijeme te kako izgleda prebacivanje sa jednog na drugi mod.

Pitanje koje mi moramo postaviti jeste da li smo mi spremni za prvi savitljivi telefon?