Written by

Da li su besplatne aplikacije “skuplje” od plaćenih?

m:ovo m:ono| Views: 66

Apps

Svi volimo besplatne aplikacije, zar ne? Ideja da se mobilni softver mora platiti vrlo lako može odbiti na hiljade potencijalnih korisnika. Ipak, nakon čitanja ovog članka, možda ćete poželjeti da promijenite svoj stav po tom pitanju i potrošiti nešto novca, jer većina aplikacija nije skupa.

Evo o čemu se radi: ljudi koji prave aplikacije moraju od nečega živjeti, zar ne? To znači da njihov naporan rad treba da ostvari profit na neki način. Pokoji oglas tu i tamo nije strašna stvar kada možete dobiti odličnu aplikaciju besplatno, ali nova studija pokazuje da ovaj model ima mnogo više uticaja na naše mobilno iskustvo nego što obično mislimo.

Želite da saznate da li je vaš novac vrijedan toga? Pogledajmo negativne efekte koje besplatne aplikacije nose sa sobom…

Oglasi su dosadni

Počnimo sa najosnovnijim – niko ne voli reklame. Svi moramo da se nosimo sa njima, jer izgledaju kao dostojna alternativa plaćanju pravim novcem, ali niko od nas nije baš presrećan kada ih vidi.

Mogu biti još skuplje

Možda ćete moći da igrate Candy Crush besplatno, ali zapamtite da ove igre izazivaju zavisnost. Želite da nastavite da igrate i napredujete? Morate platiti.

Candy Crush Saga je zaradila preko 1,3 milijarde doalra u 2014. godini, i to preko kupovina u samoj aplikaciji. Čuli ste dosta priča o ljudima koji troše mnogo novca u jednoj jedinoj igrici. Malo je neobično da se onda žale kako, recimo, Final Fantasy košta 15 dolara.

Oglasi “ubijaju” bateriju

Možda mislite da je to samo baner ili uvodni ekran, ali oni zaista uzimaju danak životu vaše baterije. Prema istraživanjima, aplikacije sa reklamama koriste oko 16% više energije. Ovo u prevodu znači da će vam baterija trajati dva do dva i po sata kraće. Nastojimo da staviti veće baterije u telefone, te naći nove metode za uštedu energije, ali zaboravljamo da uklanjanje dosadnih reklama pravi značajnu razliku.

Telefon usporava?

Telefoni su uvijek odlični kada su novi, ali nekako vremenom postaju sve sporiji. Ovo se dešava zbog više razloga, ali izgleda da je jedan od njih i oglašavanje. Prema istraživanjima, aplikacije sa oglasima mogu da učine procesor za 48% sporijim, pored toga što koriste do 22% više memorije i 56% više resursa procesora.

Kvalitet aplikacije

U Google Play prodavnici ima preko 1,6 miliona aplikacija, pa je sasvim logično da su neke od njih veoma loše. Nijedan programer neće htjeti da uloži dodatni trud kako bi napravio odličnu aplikacija, ako neće biti nagrađen za to. Ukoliko se aplikacija plaća, od programera se očekuje da održava aplikaciju u savršenom radnom stanju.

Zaključak

Kao što vidite, ima mnogo razloga za plaćanje aplikacija i uklanjanje reklama.  Da li vi imate nekih problema sa besplatnim aplikacijama ?