Written by

Da li su električni avioni budućnost letenja

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 290

Čini se da je budućnost stigla i kad je u pitanju proizvodnja aviona  za koje mnogi tvrde da bi mogli ići na električni pogon. Trenutno postoje razni startup-i koji imaju prilično ambiciozne ciljeve kad su u pitanju električni avioni. Među njima je kompanija Ampare čiji je cilj da do kraja godine napravi avion sa šest sjedišta, dok kompanija po imenu Wright planira da u naredne dvije decenije napravi avion sa puno većim kapacitetom.

Tu je i kompanija Eviaton koja je već odredila datum polijetanja njihovog električnog aviona za narednu godinu, a predviđaju da bi od 2022. godine električni avioni mogli postati standard i da bi se njima mogli obavljati komercijalni letovi za koje bi ljudi normalno kupavali svoje karte.

Iz kompanije Lilium kažu da će njihov prvi u potpunosti funkcionalni let električnim avionom biti obavljen 2019. godine. Oni su u predviđanjima otišli i korak dalje pa su najavili električni avio taxi koji bi trebalo da bude dostupan svim korisnicima do 2025. godine

Sve ovo zvuči veoma opimistično, ali stručnjaci kažu da ova budućnost nije toliko blizu koliko to izgleda iz ovakvih natpisa, te da nas od prvog pravog leta električnim avionom dijeli njmanje 20 godina. Šta vi mislite?