Written by

Da li su Snapchat naočare novi hit?

moj android| Views: 165

spectacles-naocare

Kada je Snapchat objavio da će ove godine kreirati naočare za video snimanje, malo ko je mogao pretpostaviti šta će se tačno pojaviti na tržištu.

Nedavno je pušten u prodaju limitiran broj naočara pod nazivom Spectacles i to na jako zanimljiv način. Naime, da biste nabavili svoj primjerak potrebno je da odete do sjedišta kompanije u Kaliforniji i preuzmete ih iz žutog automata. Naravno, za to je potrebno izdvojiti nepunih 130 dolara. Naočare su spakovane u providnu tubu, koja je zadužena za punjenje, a pored samih naočara tu se još nalaze USB kabal i tkanina za čišćenje, u obliku Snapchat duha.

Nakon što su ih testirali, korisnici kažu da će teško ikada odreći svojih Spectacles naočara, koje su dostupne u crnoj, tirkiznoj i boji korala. Okvir je plastični, a svojim oblikom prilično podsjećaju na Ray Ban modele.

„Bio sam prijatno iznenađen koliko su tanke i lagane, prosto imate osjećaj kao da nosite obične naočare“, navodi jedan od zadovoljnih korisnika.

U uglovima naočara smještena su dva žuta kruga, u jednom od njih je smještena kamera, dok je u drugom LED dioda koja svijetli tokom snimanja. Unutar samih naočara se nalazi mala lampica koja svijetli kako bi korisnik mogao znati kada je snimanje počelo i kada je završilo.

Samo korištenje je više nego jednostavno, potrebno je da samo pogledate u Snapchat ikonicu u aplikaciji i pritisnete gornje lijevo dugme. Ono što je sjajno jeste što se Spectacles naočare mogu koristiti i na Android i na iOS uređajima. Video je ograničen na 10 sekundi i može se produžavati dva puta, najviše do 30 sekundi. Snimci se čuvaju kao tri odvojena videa, ali se prilikom uploada na Snapchat Story ponašaju kao kontinuiran klip.

Međutim, korisnici ističu da nije sve baš tako glatko. 

„Snapchat nikada nije imao pretjerano intuitivan interface, a sa novim funkcijama je postao jako kompleksna aplikacija. Video se snima preko Bluetooth opcije kada je aplikacija pokrenuta, a onda ga možete naći pod tabom ’Specs’ u sekciji Memories. Tu se snimci mogu sređivati, provlačiti kroz filtere, slati prijateljima ili postavljati na Story ili društvene mreže“, kaže jedan od korisnika.

Loše strane su spora Bluetooth sinhronizacija i promjena sa WiFi na hotspot generisan od strane samih naočara. Naime, Spectacles koriste WiFi kako bi kvalitet snimaka bio što bolji, ali je prelazak na hotspot i podešavanje telefona prilično nezgodno. Sam proces snimanja je prilično lagan, ali se korisnici već žale na nedovoljnu brzinu, što je već pitanje memorije, kao i većina stvari vezanih za Snapchat.

Kao prednosti Spectacles naočara ističu se lagano korištenje, uz mnogo zabave, ali i spontanost u snimanju videa. Ipak, nemojte očekivati isti kvalitet snimka kakav vam nudi iPhone ili moderniji Android, niti duže videe kakve možete imati uz GoPro. Radi se o dijeljenju trenutaka, uhvaćenih kamerom od 115 stepeni, a sve se dešava iz perspektive nivoa očiju.

Snapchat putem ovih naočara koristi cirkularni video format, a kada ih sačuvate ili postavite na neku od platformi oni se prikazuju upravo u formi kruga. Kada video gledate u samoj aplikaciji, format vam omogućava puni doživljaj videa dok okrećete telefon.

Iz kompanije je saopšteno da će biti proizveden samo mali broj ovih uređaja, koji će do korisnika i dalje dolaziti putem automata. Ipak, jedno je sigurno – uvidjećete potencijal Spectacles naočara kada provedete samo nekoliko sati sa njima.