Written by

Deepfake tehnologija mijenja uobičajne muzejske postavke

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 297

Da li ste upoznati sa djelom nevjerovatnog Salvador Dalí-a? A njegovom ličnosti? A ako biste mogli da birate jednu osobu na svijetu sa kojim biste vodili razgovor, da li biste rekli njegovo ime? Zahvaljujući Deepfake tehnologiji sada je moguće napraviti selfie sa Dalí-em – jednim od najpoznatijih umjetnika svih vremena.

“Ja generalno vjerujem u smrt, ali u smrt Dalí-a – ne”, izjavio je poznati slikar u jednom od svojih intervjua. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i kompaniji Goodby, Silverstein & Partners (GS & P), ovaj umjetnik se “vraća” među žive. I to zahvaljujući instalaciji koja prikazuje Salvador Dalí-a u prirodnoj veličini.

Izložba pod nazivom Dalí Lives koristi tehniku ​​video-montaže zasnovane na AI. Koristeći arhivske snimke iz intervjua, GS & P je izvukao više od 6000 kadrova i koristio više od 1000 sati mašinskog učenja kako bi algoritam zadužen za pokrete bio što realnije prikazan na Dalí-evom licu. Njegova mimika kao i sama fiziologija lica je, potom, sinhronizovana sa glumcem koji ima proporcije tijela poput slikara. Citati iz njegovih intervjua i pisama su ujednačeni s glasom osobe koja može imitirati njegov jedinstveni naglasak – mješavinu francuskog, španskog i engleskog jezika.

Dalí se pojavljuje pred posjetiocima kada pritisnu zvonce na “kiosku” u kojem živi, ​​a on im zatim priča priče o svom životu. Tokom 45 minuta razgovora, koji je moguć samo zahvaljujući novonastalim video-zapisima i hiljadama kombinacija snimljenog materijala, svaki posjetilac dobija jedinstveno iskustvo sa ovim kontroverznim inovatorom.

Postavka za cilj ima da se posjetioci upoznaju sa Dalí-em kao ljudskim bićem, kako bi ga što bolje shvatili kao umjetnika. Iako je Dalí umro 1989. godine, njegov lik sada pomaže u spajanju prošlih vremena sa kontekstom savremenog života. A posebno na kraju iskustva, kada pita posjetioce da li žele da se slikaju sa njim. Okreće se i bilježi fotografiju, koju zainteresovani na licu mjesta mogu preuzeti na svoj mobilni telefon.

Dalí Lives otvorena je 11. maja 2019. godine, na 115. rođendan Salvador Dalí-a. Ona predstavlja stalnu postavku muzeja na Floridi i jednu od posljednjih inovacija koja uspješno spaja kulturu i tehnologiju.