Written by

Deset Twitter naloga iz BiH koje bi trebalo da pratite – epizoda 2

m:ovo m:ono| Views: 304

Twitter

Bilo da aktivno koristite Twitter ili ne, jasno vam je da je riječ o jednoj od društvenih mreža gdje se informacije šire brzinom munje, te je na tom polju ovaj konkurent Facebooka neprikosnoven. Ipak, u zavisnosti od toga da li želite da budete u toku sa aktuelnim dešavanjima kod nas ili u svijetu, da pročitate neki zanimljiv stav ili samo da se zabavite i ubijete vrijeme, donosimo vam još deset Twitter profila koje možete pratiti. Nakon što pregledate o čemu ovi korisnici razmišljaju, pišu, šta komentarišu i šta ih zabavlja ili muči, odlučite da li se uklapaju u vašu koncepciju korištenja ove mreže. I jedna napomena – broj folovera nije igrao nikakvu ulogu pri ovom izboru.

___________________________________

Frenkie@Frenkozza

Rijetki su oni koji nisu čuli za jednog od najboljih balkanskih repera koji dolazi iz Tuzle. Baš kao što je direktan kada koristi rime, Frenkie na isti način koristi i Twitter. Na njegovom profilu možete, očekivano, pročitati sve u vezi sa njegovim i radom FmJam ekipe čiji je dio, ali i pronaći druge zanimljive repere čiji rad Frenkie podržava. Frenkie je veliki ljubitelj sporta, pa često tvituje i na tu temu. Kako dolikuje muzičaru njegovog kalibra, Frenkie posjeduje “Verifed” nalog.

___________________________________

Luna@pjevacica_mala

Iza ovog nadimka krije se poznata banjalučka pjevačica Vanja Mišić. Najšira publika je prepoznaje kao jednu od takmičarki X Factora, ali ona se baš i ne uklapa u očekivanu sliku i priliku slatkih pop curica sa mikrofonom. Pored toga što je krasi veliki talenat i moćan glas kojim je izazvala veliku pažnju medija širom regiona, jednako su zanimljivi i njeni tvitovi. Odlično poznaje jezik Twittera, a njeni komentari i tvitovi su jednostavni, direktni, često ironični, a nerijetko se bave provociranjem društveno prihvatljih normi.

___________________________________

Grof Đuraz@Grof_Djuraz

Još jedan muzičar na ovoj listi. Dobar dio javnosti ga prepoznaje baš pod navedenim pseudonimom, a neki će ga prepoznati i kao člana banjalučkog sastava Sopot. Grof Đuraz zapravo još i najmanje tvituje o muzici, a na listi njegovih misli koje sroči u 140 karaktera može se naći sve i svašta, od aktuelne situacije u društvu, koju obično provuče kroz pitki humor, do “savjeta” kako izaći na kraj sa malom djecom, što ga iz ugla roditelja čini sasvim legitimnim da piše na ovu temu. Preciznije, čime god da se bavi u pjesmama, u skraćenoj verziji ćete pročitati na njegovom Twitter profilu.

___________________________________

Zdenko Voloder@ZdenkoVoloder

Ako volite filmove, serije i stripove, na ovom profilu ćete naći adekvatnog sagovornika. Ispravka. Ako obožavate stripove, ovo je pravi profil za vas. Iako, kao i većina korisnika, tvituje na različite teme, Zdenkova najveća strast su upravo stripovi. Kako pronaći neki rijedak strip, kada se Betmen prvi put pojavio, koja je najbolja epizoda Zagora, da li je Sin film City zaista vjerno napravljen po stripu – sve odgovore možete potražiti na ovom profilu. Veliki Silent Hill fan.

___________________________________

Vesna Kerkez@koska_lizi

Spomenuli smo kako veliki broj korisnika ima Twitter nalog kako bi informisao sebe ili druge, pa ćete tako na bespućima ove društvene mreže naići i na veliki broj novinara. Jedna od njih je i urednica portala mondo.ba, ali za razliku od njenih kolega ovdje nećete naići na hladne, uniformisane informacije kakve biste možda očekivali. Iskrena je, duhovita, kao i svaki novinar ljubopitljiva, a ukoliko vas pamćenje još uvijek dobro služi, sjetićete se i da je jedno vrijeme pisala kolumnu za popularni CKM. Dovoljno?

___________________________________

Dragan@dijalekticar

Na ovoj adresi nalazi se kolumnista i novinar portala 6yka.com, koji možda ne tvituje redovno (šta god se podrazumijevalo pod “redovno”), ali je zato svaki njegov tvit oštar poput žileta i hiruški precizno secira posrnulo društvo i političku zbilju. Dvosmislenost, sarkazam koji nipošto ne smijete pomiješati sa zajedljvošću i tvitovi koji “sjedaju” na prvu, obično prati osmijeh koji ostavlja gorčinu na ivicama usana. Draganovi tvitovi su, zapravo, sirovija verzija njegovih kolumni, oko kojih se obično prepiru grupe ljudi koji ne mogu dokučiti osnovnu namjeru i suštinu autora, pa naizgled neuredno nabacane misli u 140 karaktera mogu imati sličan efekat. Ni njegov nadimak nije slučajno odabran, jer je riječ o profesoru filozofije. Ili filosofije, ako baš hoćete.

___________________________________

CaraDara@DaraPicard

Dara je novije ime u bh. blogosfere gdje piše sa adrese karadara.net, pa i Twitter koristi kao mjesto gdje se bavi sličnim temama kao i na samom blogu. Zagovara stalnu fizičku aktivnost, kao i kreiranje društveno odgovorne svijesti, a u centru njene pažnje nalazi se prevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu – bicikl. Majstor je da vam pomogne po svim pitanjima koji se tiču ovog dvotočkaša, ali nećete samo čitati o tome. Blog je počela da piše dok je postajala majka, tako da ćete pronaći i sijaset tvitova koji se tiču pitanja i odgovora na temu majčinstva.

___________________________________

Nemanja Krecelj@tripz0r

Na ovom profilu upoznaćete ljubitelja novih tehnologija, ali ne samo to. Riječ je o jednom od najmlađih bh. stručnjaka za SEO područje, kao i za Affiliate Marketing. Sve nove “cake” koje nauči kada je u pitanju internet oglašavanje, kako zaraditi novac putem najveće mreže na svijetu na još jedan način i slično tome, Nemanja će velikodušno podijeliti sa vama. Ako ste jedan od onih koji smatraju društvene mreže gubljenjem vremena, na njegovom profilu dominiraju linkovi sa sadržajima koji će vas brzo razuvjeriti. Ukoliko mu iz navedenih oblasti postavite pitanje na koje nekim slučajem nema odgovor, sasvim sigurno će vas uputiti na pravu osobu.

___________________________________

ters žena@zijancerka

Ovaj profil je, recimo, nešto najbliže izlasku na kafu sa najboljom drugaricom. Ili pivo. Bez obzira jeste li muško ili žensko. Dakle, na ovom mjestu ćete naći svakodnevne teme o kojima se raspreda uz gorenavedene napitke, s tim da vam u zijancerkinom društvu neće biti dosadno ni kada je vesela, ni kada je tužna, a bogami ni onda kada je bijesna. Ovaj profil je primjer kako se i naizgled očigledne stvari mogu sagledati iz drugačijih uglova, koji su vam u stvari veoma bliski. Ukoliko vas nerviraju mediokriteti i opšte privaćena mišljenja na ovoj adresi ćete naći saborca.

___________________________________

Јоргованка Тартуф@6y6amapa

U 140 karaktera ova tviterašica obično iznosi ono što je najbliže definiciji “tok misli” ili “strujanje svijesti”. Sve ono što joj svakodnevno zaokuplja misli, Jorgovanka (ok, Јоргованка) će podijeliti sa pratiocima, nerijetko u formi pitanja. Tačnije, vjerovatno ćete uskoro pročitati zašto je besmisleno pisati ovakve tekstove i pokušati definisati nečiji Twitter profil, i kome je to zaboga uopšte palo na pamet. A, možda i nećete. Ili, ipak, hoćete. Provjerite sami.

___________________________________

Na ovom linku možete pročitati i prvi dio predstavljanja bh. tviteraša.

Napomena: Stavovi preporučenih tviteraša su isključivo njihovi lični i ne odražavaju stavove kompanije m:tel.