Written by

Dijete robot- dadilja mališanima

m:tel IPTV| Views: 510

TV emisija m:agazina vas i ove, poslednje subote u junu vodi u nove naučne avanture i futurističke teme. U subotu, 30.6. sa početkom u 14.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske zavirite u svijet tehnoloških čuda.

Za sve ljubitelje životinja koji zbog načina i brzine života jednostavno nisu u stanju da priušte sebi kućnog ljubimca, svjesni činjenice da se o njima ne bi mogli brinuti kako oni to zaslužuju, Japanska kompanija Yukai Engineering je proizvela ljubimca koji traži mnogo manje brige. Taj ljubimac je robot po imenu Qoobo koji se karakteriše kao terapeutski jastuk. Ovaj krzneni jastuk ima rep i na maženje reaguje mahanjem baš kao pravi kućni ljubimac. Proizvođači kažu da bi on mogao imati terapeutsko dejstvo kod djece i starijih osoba.

Za sve one koje prisustvo ljubimca umiruje i koji imaju problema sa spavanjem može pomoći i poseban jastuk za spavanje po imenu Somnox. Ova neobična naprava izgleda poput jastuka u obliku pasulja, a težine je oko dva kilograma. Somnox je stvoren da pomogne pri relaksaciji disanja kako bi ono postalo lagano i ujednačeno, jer to je važno da biste utonuli u san bezbrižno. Oni koji su isprobali ovog robota kažu da ima umirujuće dejstvo baš kao kućni ljubimac i tvrde da se pored njega lakše zaspe ali i duže spava.

IPal je robot kineske kompanije za koga proizvođač kaže da je savršena dadilja. Robot priča engleski i kineski, zna mnoštvo viceva, i može biti odlično društvo starijim osobama. iPal je veličine djeteta, predaje matematiku, priča šale i predlaže igre, a nedavno je javnosti predstavljen u Šangaju. Ovaj robot se kreće pomoću točkića, ima savitljive ruke, na prsima mu je veliki tablet, a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica. Zamišljen je da bude pratnja maloj djeci koja nemaju s kim da se igraju. Kada vidi robota, dijete ga odmah prihvata kao prijatelja i to je njegova glavna prednost. U svrhu dodatnog nadzora, roditelji mogu posmatrati dijete zahvaljujući senzorima unutar robota a da dijete toga nije ni svjesno.

Magazinske minute možete pratiti u subotu u 14.30 časova, možete je pogledati na zvaničnom YouTube kanalu – m:tel BiH ili pratiti reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske.