Written by

Djeca sklapaju Mars Rover i putuju na crvenu planetu

m:tel IPTV| Views: 137

tv_magazin2

I ovu subotu, 10. februara, rezervišite za m:agazinsko druženje uz program Radio Televizije Republike Srpske. Sa početkom u 14.30 časova, kroz polučasovno putovanje, pogledajte kako tehnologija i nauka ne prestaju da iznenađuju svojim otkrićima.

Naučnici pronalaze razne načine kako unaprijediti učenje, kao i kako primjena tehnologije u tome može dati svoj doprinos. Mališanima je najbitnije potaknuti interesovanje, a ako im se omogući svemirsko putovanje to je sigurno nešto što će pamtiti cijelog života. Upravo iz tog razloga  je jedna mlada startap kompanija osmislila edukativnu igru u kojoj vode igrača na Mars i kroz dijalog, animiranu priču i niz zadataka, osoba uči malo poznate činjenice i detalje o svijetu oko sebe. Uz ovu animiranu priču, djeca dobijaju i kartonske dijelove od kojih trebaju sklopiti Mars Rovera, a potom ga i transformisati u raketu. Sve je to dio strategije kako bi se učenicima probudilo interesovanje za stvaralaštvo i interakciju, umjesto da neprestano gledaju u ekrane. Cilj nije riješiti se računarske tehnologije, već integrisati je sa drugim metodama učenja. Proizvođači igračaka su već pokazali interesovanje za proizvode ove kompanije, a na Bet sajmu su privukli pažnju nastavnika i škola.

Glavni i najveći grad Švedske mogao bi biti jedan od prvih koji će dobiti javni prevoz bez vozača. Budućnost saobraćaja je nastupila, a projekat ovog posebnog autobusa počeo je svoju testnu fazu 24. januara u Štokholmu. Autonomno vozilo će prevoziti više putnika, od vrata do vrata, od autobuske stanice do kancelarije, ili kuće, a cilj je da služi svim građanima. Ovaj minibus koristi LIDAR tehnologiju, koja predstavlja mnoštvo uvezanih senzora koji vozilu omogućavaju da vidi šta je oko njega, sve u svrhu sigurnije vožnje. U autobus staje 11 putnika, a ono što je  zanimljivo je da u njemu nema upravljača nego samo “domaćin” koji se brine o putnicima.

Futurizam, na Marsu ili na ulicama velikih gradova, donosi velika saznanja, a ukoliko želite među prvima biti dio te spoznaje pratite polučasovno izdanje nove epizode m:agazina. Subotnja premijera ima i svoju reprizu koju možete pogledati u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.