Written by

Do 2020. više od 30 milijardi uređaja sa internet vezom

moj android| Views: 127

iot

U najnovijim globlanim projekcijama se navodi da bi do kraja 2020. godine oko 34 milijarde uređaja moglo da bude priključeno na internet. Od tog broja čak 24 milijarde se odnosi na “Internet of Things” uređaje, koji će biti povezani na globalnu mrežu. To će biti više od četiri uređaja za svakog stanovnika na svijetu.

Prema nedavno objavljenom istraživanju, na internet je u svijetu trenutno spojeno više od 8 milijardi raznih uređaja. Od toga, najviše je mobilnih telefona, nakon kojih slijede računari i tableti. Rastu povezanih uređaja doprinijeće popularnost IoT platforme “Internet stvari” (Internet of Things). Ova tehnologija ima potencijal da promijeni način na koji živimo, radimo, putujemo.

Dok su internet konekciju prvo koristili računari (desktop i laptop uređaji), internet se u međuvremenu “preselio” na smartfone, tablete, nosive uređaje, pametne satove i televizore. “Internet stvari” sada dodatno čine i međusobno povezani kućanski aparati, kojih je svakodnevno sve više.  Pored toga, kompanije koje pružaju IoT usluge će do 2020. godine zabilježiti znatno povećanje prihoda.