Written by

Do 2022. godine većina telefona će imati AI čipove

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 230

Broj pametnih telefona opremljenih AI procesorima će skočiti sa 190 miliona na 1,25 milijardi u 2022. godini, što znači da će tri četvrtine svih uređaja koristiti vještačku inteligenciju.

Većina pametnih telefona trenutno ima bar jednu funkciju koja upotrebljava AI, kao što je prepoznavanje lica ili lični asistent kojim se upravlja govorom. Međutim, većina ovih funkcija je pokrenuta od strane Cloud-a ili putem različitih čipova kao što su CPU i GPU.

Kako vještačka inteligencija sve više postaje dio različitih tehnologija, proizvođači i inženjeri vjeruju da će mogućnosti koje ona pruža doprinijeti razvoju novih vrsta aplikacija, ali i da će smanjiti potrošnju energije.

Sa dolaskom 5G mreža i željom za smanjenom latencijom, mobilni telefoni će sve više imati funkcije računara sa, i više nego dobrim, specifikacijama. Jednu od prvih primjena pomenutog vidimo u različitim pametnim asistentima, koji svakom serijom brže obrađuju podatke i šalju povratne informacije uređajima koje kontrolišu.

Giganti poput Apple-a i Huawei-a su među prvima u svoje platforme System-on-a-Chip (SoC) uključili AI procesore. Nedugo zatim je i Qualcomm odlučio implementirati vještačku inteligenciju u Snapdragon asortiman, što je podstaklo rast tržišta u segmentu high-end tehnologija.

Kompanija Qualcomm je prvi put spojila hardversku AI akceleraciju u svoj najnoviji Snapdragon SoC, i time učinila usvajanje AI silicijuma u pametnim telefonima, širom industrije, neizbježnim. Pored toga, ovaj brend želi da proširi mogućnosti učenja na mašine i jeftinije čipove, te da SoC-ove sa vještačkom inteligencijom učini dostupnim i za telefone drugih proizvođača.

Zahvaljujući postavljenim ciljevima lidera iz svijeta tehnoloških dostignuća, jedno je sigurno – ovaj trend će se brzo proširiti na pametne uređaje svih kategorija.