Written by

Dokaz Huawei AI tehnologije: Mate 10 vozi automobil!

moj android| Views: 29

mate

Vještačka inteligencija je sigurno jedno od najvećih otkrića današnjice  kad je u pitanju sektor informacione tehnologije i prijeti da značajno mijenja način na koji komuniciramo sa tehnologijom. Komapnija Huawei ulaže zaista mnogo u vještačku inteligenciju, toliko da je stvorila SoC sa jedinicom koja je posvećena obradi zadataka koji imaju veze isključivo sa vještačkom inteligencijom.

Najveći problem na koji Huawei želi da skrene pažnju jeste da korisnike „natjera“ da zista razumiju kako tehnologija zaista funkcioniše i kako ona može poboljšati upotrebu uređaja u svakodnevnom životu. Upravo iz tog razloga, kompanija Huawei je odlučila da opremi automobil Porsche Panamera sa vještačkom inteligencijom telefona Huawei Mate 10 da pokažu kako mašinski vid može preporznati slike brzo i precizno i to je najvažnije da reaguje u skladu s njima.

Hardver koji je korišten za demonstraciju je minimiziran da bi ograničio bilo kakve sumnje. Automobil je bio opremljen sa:

  • DSLR sistemom koji je postavljen na krov kako bi se osigurao jasan i precizan prikaz.
  • Video sistem koji šalje fotografije na telefon.
  • Huawei Mate 10 Pro poput onoga koji se može kupiti u prodavnici i koji ima posebnu aplikaciju stvorenu pomoću Tensor Flow-a i koristi se za prepoznavanje fotografija.
  • Wi-Fi sistem za primanje naređenja sa telefona.
  • Hidraulični sistem za pritisak da bi Huawei-u dao potpunu kontrolu.

Ovaj automobil koji se koristio definitivno nije nasumično odabran jer model nema nikakve ugrađene sisteme koji bi na bilo koji način mogli ometati rad Mate 10 Pro uređaja. Automobil se kretao na ruti dugačkoj 100 metara  na kojoj je Mate 10 Pro upješno skrenuo pažnju na prepreke koje su se na tom putu našle. Nakon toga, automobil je vraćen u bazu gdje je pregledano o kakvim preprekama je bilo riječ i na koji način bi se mogle zaobići. Nakon što je ekipa odabrala opciju telefon je po povratku na stazu završio zadatak bez greške.

Ne sumnjamo da će ova tehnologija biti unaprijeđena i kao takva biti predstavljena već ovoga mjeseca, u Parizu kada je planirano predstavljanje Huawei P20 modela.