Written by

Donosimo vam 5 najvećih kompjuterskih grešaka

kako? lako!| Views: 242

shutterstock_48711241Bilo da ste početnik ili dugogodišnji korisnik kompjutera postoje neke greške koje vam se uvijek iznova ponavljaju. Iako si svaki put obećavate da vam se one neće ponovo desiti i da ste naučili lekciju, uvijek se potkrade neki trenutak nepažnje koji vam kasnije može donijeti ozbiljne probleme i živciranje. Donosimo vam pet najčešćih kompjuterskih grešaka koje korisnici najčešće prijavljuju kada je već prekasno.

  1. Kliknuli ste na „Next“ bez prethodnog čitanja

Zlatno pravilo prilikom potpisivanja svih važnih dokumenata je da ih trebate dobro iščitati kako biste kasnije uvijek bili dobro informisani o tome na šta ste pristali, a na šta niste. Iako vam se možda tako ne čini, vaš virtuelni potpis koji svaki put ostavljate kada kliknete na dugme „Yes“ ili „Next“ podjednako je važan kao i bilo koji drugi potpis u stvarnom svijetu. Iako možda izgleda kako tekst uslova izgleda beskonačno i beskorisno, veoma je važno da na vrijeme pročitate sve dokumente prije nego što pristanete na bilo koji uslov. Vjerujte, tako ćete se možda spasiti od prave noćne more.

computer-mistake-644x250

  1. Niste sačuvali dokument na kojem radite

Ovo vam se sigurno desilo makar jednom. Mukotrpno radite na nekom važnom poslovnom dokumentu i u pola posla slučajno pritisnete dugme koje izbriše vaš dotadašnji rad. Ovo je najgora situacija za sve kompjuterske korisnike koji tada imaju samo jednu mogućnost: početi sa radom ispočetka. Kako biste izbjegli ovu zaista frustrirajuću situaciju trebate da steknete naviku da prije početka rada svaki dokument sačuvate na Desktopu ili u odgovarajućem folderu, a tokom pisanja nemojte zaboraviti da ponekad kliknete na „Save“ opciju kako biste sačuvali sve svoje sadržaje.

  1. Otvarate e-mail poruke od nepoznatih osoba

Ako ste ikada bili žrtva kompjuterskog virusa onda sigurno znate koliko to stresa donosi sa sobom. Kako biste izbjegli tu situaciju pažljvo birajte koje će e-mail poruke otvarati i steknite naviku da nepoznate mailove koje vam izgledaju sumnjivo odmah šaljete u junk box. Pogotovo budite oprezni sa otvaranjem bilo kakvih foldera koji su prikačeni u sklopu mailova koje nisu poslali vaši prijatelji, članovi porodice i kolege sa posla.

original

  1. Niste ugasili računar na pravilan način

Zapanjujući je broj korisnika koji nikada nisu naučili kako se pravilno gasi računar. Nepravilno gašenje računara tokom dužeg vremenskog perioda i konstantno korištenje opcija kao što su „Sleep“ ili „Hybernate“ nisu prave metode za održavanje vašeg računara. Potrebno je da svaki put pritisnete na opciju „Shut down“ zato što je to jedini pravilan način za gašenje koji će dugoročno imati veliki značaj za vaš kompjuter.

  1. Niste instalirali novu verziju softvera

Ovo pravilo je podjednako važno i za računare i za druge pametne uređaje. Kako bi vaš uređaj bio maksimalno funkcionalan potrebno je da u svakom trenutku imate na raspolaganju najnoviju verziju softvera koja će vam omogućiti da na najbolji mogući način iskoristite sve njegove prednosti. Idući put kada vam se na desktopu pojavi ikonica koja vas pita da li želite preuzeti novu verziju softvera, nemojte odmah odabrati opciju „Later“ već odvojite nekoliko minuta za ovaj proces i vaš kompjuter će vam kasnije biti zahvalan!