Written by

DORF na Klasik TV-u

m:tel IPTV| Views: 102

DORF Klasik TV

Uoči 9. DORF-a, jedinstvenog regionalnog festivala dokumentarnih muzičkih filmova, na Klasik TV-u će se od 9. do 11.3. (svaki dan u ponoć) prikazati ukupno pet atraktivnih dokumentaraca prikazanih na tom vinkovačkom festivalu. Ciklus počinje televizijskom premijerom prošlogodišnjeg pobjednika DORF-a, dokumentarnog filma o kultnom muzičaru Damiru Avdiću, „Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić“, slovenskog reditelja Dušana Moraveca.

 

Ponedjeljak, 9.3. u ponoć

Pravi čovjek za Kapitalizam – Damir Avdić (2013.), dokumentarni

Dokumentarac predstavlja bosanskog muzičara sa slovenskim pasošem, pjesnika i pisca Damira Avdića. Pjevajući o ratu u Bosni i nemilosrdnim razaranjima, uspijeva istovremeno otkriti banalnost, bezvoljnost i neumornost trčanja za uspjehom/profitom u svakodnevnom društvu. Kada Avdić u dokumentarcu progovara o ratu i životu poslije rata, postaje buntovnik-kritičar kapitalizma.

Avdića mnogi smatraju jednim od najvećih pjesnika s naših prostora, a u filmu se otkriva Avdićeva energična i buntovnička pojava na pozornici, ali i šarmantna i simpatična pojava u privatnom životu.  O Avdiću u filmu govore i Miljenko Jergović, Jan Cvitkovič,  Vladimir Arsenijević,  Edo Maajka, Faruk Šehić, Kruno Lokotar i drugi.

Reditelj: Dušan Moravec


Utorak , 10.3. u ponoć

Oči u magli (2005.), dokumentarni

Film o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće „Slušaj Najglasnije!“. O njemu govore saradnici i novinari, te sam Franjić prolazi biografski kroz detalje fascinantne karijere. Nakon njegovog pojavljivanja diskografska industrija nije ostala ista, a bendovi kao Majke, Humpers ili Satan Panonski ostvarili su blistave karijere. Zdenko danas vodi etiketu i nastavlja cijelu priču u svom stilu, nezaustavljivo otkriva nepoznate bisere koji čine domaću underground muzičku scenu vitalnom i uzbudljivom. U filmu su korištene brojne ekskluzivne fotografije i bootleg snimci koji do sada nisu viđeni.

Reditelji: Nino i Jadranko Pongrac


 

Hip hop u Vinkovcima (2014.), dokumentarni

Film prikazuje savremenu vinkovačku hip-hop scenu, koja je vrlo vitalna i raznovrsna. Predstavljaju se grafiti majstori, beat-boxer Lil'Bear, MC Siky, Gido, Deyo i drugi. Gido je pionir hip-hop scene u Vinkovcima i prisjeća se dana kad je prvi put vidio break dance plesače na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. Bio je fasciniran prizorom, a u Vinkovcima u to vrijeme nije bilo scene. Polako su formirali zajednicu koja je i danas vrlo živa. Film je snimljen na radionici u okviru projekta Film it Loud 22. – 30.11.2013. u Vinkovcima.

Reditelji: 20 studenata iz Hrvatske i Srbije

Mentori: Dario Juričan i Igor Jelinović (Zagreb, Blank inkubator)

Tv Klasik dostupan je Open IPTV korisnicima u osnovnom paketu na poziciji 303.