Written by

Dronovi će imati senzore za detekciju aviona i helikoptera

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 316

DJI će uskoro otežati rad svojim bespilotnim letjelicama, tako što će im onemogućiti da lete previše blizu većih avona. Kineska tehnološka kompanija objavila je da će svi DJI trutovi čija je težina veća od 250 grama, imati ugrađene detektore aviona i helikoptera.

Svaka od novih letjelica sada će moći da uključi senzore koji mogu primiti signal o automatskom zavisnoj kontroli (ADS-B) koji šalju avioni i helikopteri. To je tehnologija koju je vlada SAD-a odobrila za tradicionalne avione koji će da lete kroz niz kontrolisanih vazdušnih prostora, počevši od 1. januara 2020. godine, a čak će da ih koriste i kontrolori vazdušnog saobraćaja za preciznost i svjesnost situacije u realnom vremenu.

Novi DJI trutovi će upotrebljavati ADS-B detektor, poznatiji kao AirSense, kako bi upozorio pilote kada je neki avion ili helikopter u blizini. Ono što je najvažnije je to da detektor neće automatski dovesti do toga da se bespilotni uređaj udalji od većih aviona, budući da će ova odluka i dalje biti na pilotu.

Već postoji mnoštvo bezbjednosnih karakteristika ugrađenih u DJI-eve trutove, kao što su izbjegavanje prepreka, poštovanje granica nadmorske visine i sposobnost da se automatski vrate na mjesto sa kojeg su poletjeli. Ali, do sada to nije bilo dovoljno da zaustavi neiskusne ili jednostavno bezobzirne pilote sa dronovima da se približe i u  nekim slučajevima čak i da ostvare kontakt sa avionima i helikopterima.

Dronovi će moći da primaju samo ADS-B signale, tako da neće biti u mogućnosti da prenose svoju lokaciju kontrolorima vazdušnog saobraćaja.