Written by

Dubai lansirao Taxi službu sa autonomnim vozilima

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 251

Dubai je prvi grad u svijetu koji je u servis pusti leteći taksi. Nakon više mjeseci pripreme ove sedmice je u održan i prvi test jednog takvog putničkog drona.

Njemačka kompanija Volocopter je u saradnji sa vlastima Dubaija pokrenula projekt kojem je cilj da oformi prvu Taxi službu sa autonomnim vozilima.Za prevoz putnika se koriste autonomni električni putnički dronovi koji bi trebalo da budu u stanju da pokriju relacije unutar samog grada.

Autonomni dron sa 18 rotora odradio je kratki let kako bi označio početak pravog testiranja ove tehnologije, koji se sastojao od poletanja, kratkog leta i održavanja visine na oko 200 metara iznad zemlje, te autonomnog sletanja, a sve je trajalo tek oko pet minuta.

Autonomije Volocopterovog drona će biti oko 30 minuta, uz najveću brzinu leta od 100 km/h.

Usluga letećeg taksija bi, prema sadašnjim planovima, trebala biti pokrenuta za oko pet godina.  Funkcionisaće putem mobilne aplikacije kroz koju će biti moguće naručiti dron na najbližu “stanicu” na koju će moći da sleti. Letelica će se pojaviti u dogovoreno vrijeme i prevesti putnike do njihovog odredišta koje su odredili u aplikaciji.