Written by

E-scooter koji će se sigurno naći na listi vaših želja

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 175

Bird, startup koji iznajmljuje električne romobile, ušao je u istoriju kao kompanija koja je u najkraćem razdoblju dostigla vrijednost od milijardu dolara. Bird je je osnovan u septembru 2017. i u manje od godinu dana njegova vrijednost dostigla je milijardu dolara, a neki analitičari vjeruju kako trenutno iznosi čak dvije milijarde dolara.

Najprije je Uber potvrdio da je sljedeći potez kompanije iznajmljivanje skutera u milionskim metropolama. San Francisco i Berlin su odabrani kao prvi gradovi za ovu vrstu mobilnog transporta. Nakon što je kompanija Lyft takođe tražila dozvolu za iznajmljivanje skutera, uslijedili su Bird, Lime i Spin, koji traže dio kolača na ovom zamimljivom tržištu.

Novi predstavnik Bird serije je model Zero, modifikovani model baziran na prethodniku Xiaomi Mi samobalansirajućem skuteru. Novi model obećava dužu autonomiju, a Bird još uvijek nije izašao sa cijenom iznajmljivanja skutera, mada se pretpostavlja da će ona iznositi 1 dolar  plus  15 centi za svaki sat, a biće ga moguće iznajmiti i na cijeli dan.