Written by

Ecobee radi na razvoju pametne kamere za nadzor vašeg domaćinstva

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 108

Kompanija Ecobee poznata je po svojim pametnim termostatima, a ono na čemu trenutno rade jeste smart kamera za nadzor domova.

Nakon pametnih termostata i prekidača za svjetlo koji ima iste funkcije kao Alexa zvučnik, Ecobee svojoj paleti proizvoda za smart domove pridružuje i kamere. Iako zbog čvrstog postolja konusnog oblika i četiri svjetla, žute ili plave boje, izgleda baš poput zvučnika, riječ je o uređaju za snimanje videa. 

Po svemu sudeći kompanija bi mogla da se proširi i na druge kućne uređaje, a kako je Amazon najveći investitor Ecobee-a, izvjesno je da će nova video-kamera, kao i svi budući pametni kućni uređaji biti kompatibilni sa Alexa-om.

Spekuliše se i da bi kompanija mogla postati ozbiljna konkurencija na tržištu smart tehnologija, zahvaljujući implementaciji novih rješenja. Podsjetimo se da  je Amazon je kupio malu mrežu rutera Eero u 2019. godini, zatim Ring tokom 2018., kao i Blink 2017. godine, a prodato je preko 100 miliona uređaja koji koriste Alexa-u. U isto vrijeme, Google Assistant besprijekorno funkcioniše na više od milijardu uređaja, ukoliko u ovaj broj računate i Android telefone. Samsung je, sa druge strane, ažuriranu verziju Bixbi-ja dodao novijim serijama frižidera, mašina i televizora.

Amazon i Google osnovali su veliki broj nezavisnih kompanija, te na taj način potvrdili vodeća mjesta u svijetu tehnologije. Ipak, moramo priznati da je pravo osvježenje vidjeti i neka nova imena na tržištu.