Written by

Ekran mobilnog koji se sam popravlja – Motorola prijavila patent

m:ovo m:ono| Views: 181

motorola

Motorola je Američkom patentnom zavodu prijavila patent koji se odnosi na tehnologiju za samopopravljanje ekrana mobilnih uređaja. Detalje je objavio Američki patentni zavod, a radi se o načinu funkcionisanja sistema koji je u stanju da u slučaju kad se staklo ekrana razbije ili ošteti na neki drugi način, popravi oštećenje bez odlaska na servis.

Prema Motorolinom patentu ekran bi trebalo da bude prekriven posebnim polimerom koji može “pamtiti” svoj originalni oblik i vratiti se u njega pri brzom zagrijavanju. Ispod ekrana trebali bi biti smješteni elementi koji mogu zagrijati staklo na potrebnu temperaturu, a koji bi se pokretali specijalnom aplikacijom. Polimerne ekrane, osim preko ugrađenih grijača, trebalo bi biti moguće popraviti i drugim izvorima toplote, kao što je toplota tijela ili neki drugi “spoljni” grijač.

Prema tvrdnji istraživača, ovakav ekran neće moći riješiti sva oštećenja, ali se očekuje da bi manje pukotine mogle biti lako popravljene. S obzirom na to da se radi o savremenoj tehnologiji koja može sačuvati mnogo novca korisnicima, zanimljiva su pitanja koliko bi ovakav ekran mogao koštati, kao i kako će izgledati u odnosu na ekrane na koje smo navikli.