Apollo

Written by

Eksponati iz Apollo misije dostupni na aukciji

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 69

Svemirski i tehnološki neprocjenljive komade, kolekcionari su rado kupovali na RR aukciji, zajedno sa predmetima iz Apollo misije. 

Od raketnog motora, koji je odveo Neil Armstronga na Mjesec, do različtih dijelova meteorita koji su prikupljeni širom svijeta. Sve to, prodavalo se na RR aukciji na kojoj je učestvovalo preko 45 poznatih kolekcionara. Među najvrijednijim komadima našao se Robbins Medallion komemorativni novčić za astronaute sa misije Apollo 7. Prodat je za 50.907 dolara, odnosno za deset puta više nego što je prvobitno procijenjen. 

Mala američka zastava koju je astronaut Dave Scott nosio u džepu dok je hodao po Mjesecu prodata je, umjesto za 2.500 dolara, za 30.000. RR aukcija postala je poznata među obožavaocima svemira i tehnologije, te svima koji žele da sačuvaju dio istorije kroz predmete sa NASA –nih misija. 

Iako je NASA pokušala da spriječi astronaute da prodaju artefakte, nisu uspjeli u tome, a Kongres je odbio da im zabrani. Tako je i nastala ova aukcija, koja je prerasla u pravu priliku za investiranje. Danas mnogi kolekcionari osim strasti za prikupljanjem svemirskih artefakata, vide i male investicije u njima.