Written by

Električni automobili ipak će stvarati buku

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 190

Električna vozila su toliko tiha da ih pješaci često uopšte ne čuju, iako su u njihovoj neposrednoj blizini. Ali, tome uskoro dolazi kraj!

Od sljedećeg mjeseca, tačnije od 1. jula, svi električni automobili u Evropskoj uniji (EU) će, tokom spore vožnje, morati da emituju buku, odnosno vještački zvuk.

Sva električna vozila na četiri ili više točkova, koja će ubuduće krstariti ulicama EU, moraće imati ugrađen Akustični sistem upozorenja na vozilima (Acoustic Vehicle Alert System) ili skraćeno AVAS. Taj sistem će se aktivirati kada se brzina spusti na 20 km/h, kada električna vozila postaju nečujna za pješake, te predstavljaju potencijalnu opasnost za njih, a naročito za osobe u invalidskim kolicima ili one sa slabim vidom. AVAS će usloviti zvuk jačine od najmanje 56 decibela.

Evropski parlament je još 2014. godine usvojio zakon pod nazivom Nivo zvuka motornih vozila i zamjena nečujnih sistema, kojim je regulisana ova oblast. Zanimljivo je da samo vozila sa četiri i više točkova podliježu ovom zakonu, dok su e-skuteri i električni motori izuzeti.

Takođe, ova odluka je izrodila i brojne humorom nadahnute komentare, tipa da li će se, recimo ABBA ili Rammstein biti dovoljno dobar izbor jer, u načelu, to može da bude bilo šta. Pojedini proizvođači su već počeli da koriste AVAS, a ovako su to riješili u Jaguar-u: