Written by

Električno levitirajuće vozilo za brža putovanja

m:tel IPTV| Views: 115

snap_03

Novo izdanje TV m:agazina je i ove subote 20. januara, tu da vam otkrije sve novitete iz oblasti nauke i tehnologije. Sa početkom u 14.30 časova, na programu Radio Televizije Republike Srpske, polučasovno druženje će vam, kao i uvijek, otvoriti vrata u svijet novih modernih otkrića.

Svi vole putovanja, ali prije ili kasnije, kada vas put dovede do iscrpljenosti, pomislite kako bi bilo dobro imati mogućnost teleportacije. Tehnologija, nažalost, još nije toliko napredovala, ali električno levitirajuće vozilo, koje postiže velike brzine, trenutno je u fazi testiranja. Hajper Lup One XP je vozilo koje posjeduje jedinstveni električni motor, a uz pomoć magnetnog polja postiže levitaciju ljuske. Za cilj ima povezivanje prihvatljivog modela superbrzog putovanja na postojeću infrastrukturu širom svijeta a za sada, proizvođač ovih vozila traži gradove koji će te uslove obezbijediti. Smatraju da će njihova tehnologija magnetne levitacije omogućiti vozilu da lagano klizi kroz tunel brzinama aviona i da je Hajper Lup budućnost putovanja.

Koliko se oblici transporta unapređuju svjedoči još jedan koncept automobila Rinspeed.  Modularni automobil Rinspeed Snap ima dva dijela – šasiju, koja izgleda kao veliki skejtbord, i čahuru, koja se spaja na njega, a izgleda kao dnevna soba. Kompanija zamišlja nekoliko različitih čahura kao što je jedna za romantično veče, jedna za vikend kampovanja u divljini ili jedna koja služi za sastanke. Ideja je da Snap pokupi čahuru koja je potrebna korisniku za aktivnosti tog dana i doveze je na njegova vrata. Iz potrebe da se problem gužve u saobraćaju okonča, sve je više onih koji rješenje traže u tehnologiji, a ovaj modularni automobil zasigurno je jedno od njih.

Osamnaesta po redu emisija ove sezone m:agazina se, osim tema saobraćaja u budućnosti, dotakla i drugih interesantnih činjenica iz svijeta tehnologija. Ukoliko propustite subotnju premijeru, reprizu možete pogledati u subotu u 1.10  časova i u utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.