Elon Musk i opklada od 50 miliona dolara koja je oborila rekorde

baterija-2

Kada Elon Musk nešto namjeri, on to i učini, postala je skoro opštepoznata činjenica u svijetu tehnologije. Nedavno smo dobili i novi dokaz, kada je njegova opklada dovela do pokretanja najveće baterije na planeti.

Litijumsko-jonska baterija od 100 megavati izgrađena je u južnoj Australiji, gdje se stanovništvo često bori sa nestašicama električne energije, uslijed izloženosti raznim vrstama ekstremnih vremenskih uslova. Upravo takva pojava, preciznije najava rekordnih padavina i žestoke oluje, umalo su odgodili svečano pokretanje sistema nazvanog Powerpack, ali je on ipak posljednjeg novembarskog dana pušten u rad.

Musk je još u martu javno ponudio da sam plati troškove cjelokupnog projekta ukoliko u roku od 100 dana ne uspije da ga završi. Odbrojavanje je počelo 29. septembra, kada su ugovori i zvanično potpisani, a konstrukcija je bila potpuno završena već 23. novembra. Osnivaču kompanija Tesla i SpaceX je tada vjerovatno pao veliki kamen sa srca, jer su troškovi izgradnje Powerpack sistema dostigli 50 miliona dolara.

S druge strane, čitava priča o opkladi je donekle bila promotivni trik. Još od početka godine, Musk je znao da će imati zeleno svjetlo za ovu ideju od strane partnera iz lokalne vlasti, pa je rizik izlaska u javnost na ovaj način zaista bio minimalan.

Ipak, može da nas raduje, jer bi Musk-ova posvećenost održavanju javnih obećanja mogla da svijetu donese još mnogo korisnih, zabavnih i avangardnih projekata. Prisjetimo se samo da je ranije, upravo u Australiji, obećao kako će odvesti ljude na Mars do 2022. godine.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se