Written by

Emisija m:agazin u školi za dronove

m:tel IPTV| Views: 74

emisija br. 16 (Small)

Posljednje ovogodišnje izdanje emisije m:agazin, kao i uvijek, donosi mnoštvo interesantnih tema iz svijeta nauke i tehnologije. Između ostalog u subotu, 26. decembra, u 16:15 časova, uz voditeljku Jelenu Babić pogledajte nešto više o zdravoj vrsti šećera, šta se radi u školi za vožnju dronova i saznajte šta je to Grasslamp.

Često slušamo o tome kako šećer veoma loše utiče na ljudsko zdravlje, a ljekari konstantno upozoravaju da povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da bi se rijetko ko tako lako odrekao slatkiša, naučnici su odlučili da iskoriste svoje znanje u korist poslastica. Naime, prehrambena kompanija „DuMatok“ stvorila je potpuno novu, zdraviju vrstu šećera. On je dva puta slađi od onog koji koristimo svakodnevno, te se koristi mnogo manje, a ukus ostaje isti. Proizvod koji su osmislili ima nižu kalorijsku vrijednost, nije rizičan po zdravlje, ne ostavlja ukus u ustima, a cijena bi mu mogla biti niža od cijene običnog šećera. Dobijen je upotrebom tehnologije koja se bazira na upotrebi inertnih čestica koje nemaju kalorijsku vrijednost i koje su dozvoljene za upotrebu u hrani.

Koliko su dronovi popularni u posljednje vrijeme, govori i činjenica da su u Kini otvorene čak 42 škole za upravljanje ovim letjelicama. Interesi u Kini rastu u skladu sa upotrebom dronova u raznim sferama života uključujući film, fotografiju, agrikulturu ili logistiku. Civilna administracija za avijaciju, međutim, zahtijeva da svi piloti imaju potrebne licence ako lete više od 120 metara ili upravljaju dronovima koji su teži od sedam kilograma. Smatra se da će u godini koja dolazi biti neophodno oko čak 10 000 licenciranih pilota, a trenutno ih ima smo hiljadu.

Iz Beograda vam donosimo najnoviji izum koji bi prema prvim reakcijama, trebalo da postane popularan u cijelom svijetu. „Grasslamp“ je  „živa“ stona lampa koja je djelo mladih profesionalaca iz Beograda. Zahvaljujući ovoj posebnoj lampi možete uzgajati, na primjer, cvijeće samo uz pomoć vode i prirodnog svjetla. Ovo je dizajn koji je osvojio mnoštvo nagrada, a zaista će privući pažnju svakog znatiželjnog oka i savršeno se uklopiti u bilo koji prostor.

Sve prijedloge tema o nauci i tehnologiji i dalje šaljite na e-mail magazin@mtel.ba, a mi ćemo se potruditi da vam ispunimo želje i u 2016. godini.