Written by

Evo kako izgledaju roboti u obliku pauka i leteće lisice!

m:ovo m:ono| Views: 99

Kompanija Festo u svijetu je poznata po proizvodnji neobičnih biomimetičkih robota, koju su u stvari više glorifikovani nego što su zaista funkcionalni, ali to ne znači da nisu sjajni i da ne bude oduševljenje. Oni su nedavno svijetu predstavili dva nova robota koji neodoljivo podsjećaju na dvije životinje, pauka i leteću lisicu ili šišmiša.

pauk

U pokretu ovi roboti nisu ništa drugačiji od onoga što smo viđali nebrojeno puta do sada, ali njihov vizuelni identitet je svakako jedinstven. Isto tako, robot u obliku pauka vjerno imitira kretanje paukova u prirodi. Po svemu sudeći ne može baš prebrzo da se kreće, ali može da se ktrlja ako ga srušite tako da nema bojazni da će se polomiti.

sismis

Druga vrsta robota je bionička leteća lisica, a kao i kod svih letećih stvorenja kod ovoga robota nglasak je na lakoći kretanja i jednostavnosti. Ovaj robot sasvim uvjerljivo imitira kretanje krila sisara i to zbog fleksibilne membrane od koje su napravljena. To je u stvari modifikovani elastin koga je nemoguće pocijepati.