Written by

Evo koje lozinke nikada ne trebate koristiti!

m:ovo m:ono| Views: 74

Password 01

Ni protekla godina nas nije naučila da napišemo ispravnu lozinku kada je u pitanju zaštita ličnih podataka, a to su pokazali i najnoviji rezultati firme SplashData koja upravlja lozinkama. Oni su sumirali listu najgorih lozinki, a nije teško pogoditi da je na vrhu liste i dalje ostala šifra zbog koje su upozoravali i početkom 2014. godine, a to je 123456, dok se bezbroj puta ponovila i šifra koja je zauzela drugo mjesto, a u pitanju je riječ “PASSWORD”. Ono što najviše zabrinjava je da su najgore lozinke u protekloj godini napravljene upravo u velikim kompanijama kao što je Sony ili su u vlasništvu ljudi koji su zaista trebali da zaštite lične fotografije i ostale privatnosti, a koje su hakeri mahom u prethodnoj godini provaljivali.

Zaključak je da su šifre prošle godine bile bolno slabe i da je vrijeme da se sada nauči lekcija pravog izbora šifre.

Password 02

U vašoj šifri obavezno koristite simbole, brojeve, velika i mala slova, koja možete da kombinujete kako god poželite. Takođe je preporučljivo da za svaki nalog imate različitu šifru. Vaše šifre bi trebale da sadrže oko 14 karaktera, u kojima ćete izbjegavati riječi sa ličnim informacijama koje govore kada ste rođeni, koja vam je omiljena boja, kako se zove vaša tetka, itd. Naš savjet je da u vašoj šifri kombinujte riječi koje ne biste ni u snu spojili, kako bi vaši podaci ostali na sigurnom.

Kompanije koje su pod najvećim udarom hakera su Facebook, Gmail, Twitter i Apple, koji planiraju da postave dvostruku “bravu” na svoje pristupe i otežaju hakerske namjere. Dakle, vrlo je moguće da nakon pokušaja pristupa ovim mrežama, od svojih korisnika zatraže kod koji će biti poslat na njihove smartfone i koji će svaki put biti drugačiji, pa je jedini način na koji će hakeri moći da provale šifru da budu i vrhunski psiholozi, što je nemoguća misija.