Face ID će prepoznavati i lica sa zaštitnom maskom

Written by

Face ID će prepoznavati i lica sa zaštitnom maskom

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 55

Budući da su maske postale obavezno sredstvo u borbi protiv novog virusa korona, činilo se kako će Apple-ov Face ID postati beskoristan. Međutim, ova kompanija radi na novom rješenju.

U posljednjem beta izdanju operativnog sistema iOS 13.5, programeri su otkrili kako će nova mogućnost Face ID-a biti i lakše otključavanje iPhone-a bez skidanja maske. Ovo je Apple-ov odgovor na maske koje su postale svakodnevica, a Face ID bi trebalo da prepozna vlasnika uređaja i kada nosi masku te automatski podigne ekran za unos šifre.

Alat Face ID i dalje neće automatski otključavati uređaj ukoliko ne skinete masku, ali će prebacivanje na opciju za unos šifre biti znatno brže. Za sada nije poznato kada će nova verzija iOS-a stići na uređaje, ali je svakako za očekivati da će se to dogoditi u narednih nekoliko sedmica.

Takođe, dio nadolazećeg ažuriranja će biti i softver koji iPhone korisnike obavještava ako su došli u kontakt sa kovid-19 pozitivnom osobom. Ovo je zajednički projekat Apple-a i Google-a koji će pratiti širenje virusa i to putem Bluetooth tehnologije.

Za sada je plan da kompanije tokom maja pokrenu platformu koja će se bazirati na podacima iz trenutno dostupnih aplikacija javnog zdravstva, a potom će se pristupiti izradi softvera na koji će se korisnici moći priključiti.

Foto: franz12 / Shutterstock.com