Written by

Facebook će omogućiti korisnicima blokiranje pojedinih izraza i fraza

iza ugla, mobilni svijet| Views: 198

Facebook nastoji da suzbije nasilničko ponašanje blokiranjem pojedinih riječi.

Najveća društvena mreža na svijetu u posljednje je vrijeme na udaru negativnih reakcija korisnika, prije svega zboh neprimjerenog komentarisanja, lažnih objava, clickbait sadržaja i sličnog nepoželjnog sadržaja. Komentari na Facebook objave znaju biti vrlo neprimjereni, pa ako korisnici to ne upozore, obriše ili blokiraju profil, ti komentari kao takvi ostaju i svi ih mogu pročitati.

Obično je riječ o uvredama, psovkama ili vrijeđanju pojedinih osoba, brendova ili kompanija s kojima neki korisnici nisu zadovoljni i koji to javno žele izraziti. Ipak, mnogi ne znaju da postoje i oni koji su plaćeni da pod lažnim profilima vrijeđaju i omalovažavaju osobe, proizvode ili kompanije što može napraviti veliku štetu istima.

Kako bi doskočili „botovima“, Facebook namjerava korisnicima omogućiti blokiranje određenih riječi ili fraza tako da se one ne mogu pojavljivati u objavama. Prvi utisci nakon testiranja nove opcije govore kako je ovo filtriranje puno više od samog blokiranja riječi i fraza, što će dovesti do smanjenja nasilničkog i neprimjerenog ponašanja na Facebooku. Međutim, funkcija ne zabranjuje kreiranje objava – korisnik i njegovi prijatelji će i dalje moći da ih vide.

Facebookov Instagram servis ima sličan sistem filtriranja sadržaja, koji korisnicima omogućava da sakriju komentare koji sadrže specifične termine ali ne sprečava ostavljanje komentara.