Facebook dodaje oznaku za satirične stranice

Kompanija Facebook je započela sa dodavanjem oznaka za satirične stranice koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.

Razlog za ovakvu odluku je proistekao iz činjenice da sve više korisnika Facebooka često zamijeni satirične vijesti za istinite naslove, što je dovodilo do konfuzije kod korisnika.

Činjenica je da većina korisnika interneta često zna da razlikuje lažne vijesti i naslove od istinitih, Facebook korisnici često to ne mogu, jer postoji veliki broj stranica koje dijele ovakve vijesti, a koje nemaju oznaku satire.

Nova oznaka će se u budućnosti pojavljivati ispod imena stranice, a tekst će biti u sivoj boji, kako bi korisnik znao da se radi o lažnim vijestima.

Ovi noviteti su već sada vidljivi na pojedinim objavama sa satiričnih sajtova, mada su iz kompanije Facebook istakli da je sama opcija još uvijek u testnoj fazi.

„Sa novom opcijom želimo da definišemo sadržaj kojeg naši korisnici prate. Naša želja je da naši korisnici lakše razumiju sve što im se plasira putem društvene mreže“, stoji u izjavi predstavnika Facebooka.

Takođe postoji i najava novih opcija koje će se zvati „public official“ i „fan page“. Cilj ovih oznaka će biti transparentnost sadržaja. Razlog za ovakav sadržaj su bile česte pritužbe korisnika društvene mreže da je većina objavljenog sadržaja bila kontrolisana od strane države.