Written by

Facebook donosi nešto potpuno novo! Upoznajte Facebook Lite!

moj android| Views: 86

Facebook-Lite-01

Napoznatija društvena mreža spremila je novo iznenađenje, a sada ciljaju na korisnike sa slabijim telefonima, kao i lošijom internet konekcijom.

Riječ je o Android aplikaciji Facebook Lite, koja je svedena na osnovne funkcije i niske rezolucije, te bi zbog toga trebala raditi i na daleko lošijim mrežama, kao i zastarjelim telefonima, a takođe troši i manje mobilnog interneta. Aplikacija je manja od jednog megabajta, a moguće je brzo i jeftino preuzeti čak i na najsporim mrežama.

Facebook Lite pojavio se prvo u Aziji, a zatim stiže u dijelove Južne Amerike, Afrike i Evrope. Nije teško pretpostaviti da je prvenstveno kreirana za zemlje u razvoju, kako bi se Facebook približio narednoj milijardi korisnika. Facebook Lite ne nudi usluge i opcije koje troše resurse, poput videa, a fotografije su u niskoj rezoluciji, ali baš zbog toga većina drugih opcija teče brzo i glatko.

Facebook-Lite-02

Takođe, fotografije se ne učitavaju u punoj rezoluciji automatski, već tek kad to zatražite. Ukoliko želite da objaviti fotografiju, aplikacija je kompresuje i šalje u pozadinu, kako vas ne bi ometala pri daljnjem korištenju. Ograničenja se odnose i na oglase, tako da u Lite verziji neće biti ni zahtjevnijih oglasnih formata.

Istraživanja koja je Facebook sproveo, pokazala su kako bi aplikacija morala raditi na bilo kojem uređaju koji se zasniva na Androidu, bez obzira na količinu RAM-a ili procesor, te kako treba raditi na 2G mrežama, koje još uvijek koristi više od četiri milijarde ljudi.

Kao takva, odlično se uklapa u inicijativu Internet.org, koja za cilj ima dovesti internet do pet milijardi ljudi uz pomoć dronova i boljih tehnologija za kompresiju podataka.