Written by

Facebook-ova kriptovaluta stiže naredne godine

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 236

Facebook planira lansirati svoju kriptovalutu tokom prvog kvartala naredne godine. Očekuje se da će kompanija otkriti više detalja o valuti ovog ljeta, prije nego što počnu sa testnom fazom projekta.

Kako najavljuju iz kompanije, valuta, koja se naziva GlobalCoin, navodno će na početku biti dostupna samo u desetak zemalja. Kao osnovni cilj ovog projekta, Facebook navodi pristupačna i sigurna plaćanja za svoje korisnike, i to bez upotrebe bankovnog računa.

Naime, kreatori ideje su svjesni će morati prevazići brojne tehničke i regulatorne prepreke, prije nego što se njena realizacija pokrene. Prema nezvaničnim informacijama, prošlog mjeseca je CEO Facebook-a Mark Zuckerberg imao sastanak s guvernerom Banke Engleske, Mark-om Carney-em kako bi razgovarali o mogućnostima i rizicima planirane digitalne valute. Međutim, valuta neće biti dostupna samo korisnicima Facebook-a, već i onima koji koriste druge platforme, poput WhatsApp-a.

Kompanija je u pregovorima sa US Treasury-em, jednim ogrankom američkog Ministarstva finansija, kao i sa firmama za transfer novca kao što je Western Union, kako bi zajedničkim snagama riješili pitanja o operativnim i regulatornim stavkama vezanim za nov način plaćanja. Izvještaji ukazuju da bi kriptovaluta mogla biti dizajnirana tako da bude vezana za već postojeću i stabilnu valutu, poput evra.

Ali, za zvanične informacije o inovaciji koju planira kompanija Facebook, moraćemo da sačekamo još neko vrijeme.